Ισχυρή δέσμευση από Ισραήλ για συνεργασία με την Ελλάδα

Ισχυρή δέσμευση από Ισραήλ για συνεργασία με την Ελλάδα

Την ξεκάθαρη δέσμευση του Ισραήλ για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με την Ελλάδα εξέφρασε χθες ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Μπένι Γκαντζ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Τελ Αβίβ με τον ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Την ξεκάθαρη δέσμευση του Ισραήλ για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με την Ελλάδα εξέφρασε χθες ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Μπένι Γκαντζ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Τελ Αβίβ με τον ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο. «H δέσμευση του Ισραήλ στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με την Ελλάδα βασίζεται σε κοινά συμφέροντα και αξίες», σημείωσε ο κ. Γκαντζ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ανεξάρτητα από άλλες εξελίξεις, η σχέση Αθήνας – Ιερουσαλήμ θα συνεχίσει να επεκτείνεται. «Θα συνεχίσουμε να τις εμβαθύνουμε και να τις επεκτείνουμε, σε οποιοδήποτε σενάριο και υπό οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας του Ισραήλ με τους παλιούς και τους νέους φίλους του στους τομείς της ενέργειας, της καινοτομίας και της ασφάλειας. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αυτό το πνεύμα και να ενισχύουμε το τριμερές πλαίσιο μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου», είπε ο κ. Γκαντζ.

Για «δεσμό στρατηγικής φύσης» έκανε λόγο ο υπουργός Αμυνας της χώρας κ. Γκαντζ κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παναγιωτόπουλο.

Ο Ισραηλινός υπουργός έκανε λόγο για «δεσμό στρατηγικής φύσης» ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως «ισχυρός περιφερειακός εταίρος». Ο κ. Γκαντζ σημείωσε επιπλέον ότι «αυτή είναι μια περίοδος μεγάλων ευκαιριών, αλλά και μεγάλων προκλήσεων». Ο κ. Γκαντζ υπογράμμισε ότι «όλοι μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα στην ενέργεια, την καινοτομία και την ασφάλεια», ενώ σημείωσε ότι βλέπει «και μια απειλή που επιδιώκει να καταστρέψει όλες τις γέφυρες που χτίζονται, μια αρνητική δύναμη που τρέφεται από το χάος». Γι’ αυτό αναφέρθηκε στο συνεχιζόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και στην επίθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τους αντάρτες Χούτι.

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έχουν ενισχυθεί ως αποτέλεσμα των τακτικών οργανωμένων ασκήσεων και εκπαίδευσης. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτή τη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική εμπλουτίζοντας επίσης μια ήδη σημαντική αμυντικο-τεχνική συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας με νέες δραστηριότητες και σημαντικά έργα, όπως το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα μεταξύ άλλων». Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα διαχρονικά υποστήριζε πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, περιγράφοντας τις «ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες» ως εδραιωμένες στο ίδιο όραμα και αξίες, με βάση τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα και στην κυριαρχία κάθε κράτους. Νωρίτερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ΄.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT