Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται εάν δεν ανοιχτεί»

Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται εάν δεν ανοιχτεί»

Απάντηση Τσίπρα σε όσους διαφώνησαν με την πρόταση ο πρόεδρος του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται πλέον από τα μέλη.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία και στον κόσμο που τον στηρίζει. Δεν απειλείται ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ανοιχτεί στην κοινωνία, στον λαό της προόδου και της δημοκρατίας. Απειλείται αν μείνει κλεισμένος μέσα σε μια γυάλα και αν αποκοπεί από τις ρίζες της παραγωγής πολιτικής». Αυτό ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra Channel προς τα στελέχη του κόμματος τα οποία διαφωνούν με την πρότασή του ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται από τα μέλη και όχι πλέον από το συνέδριο.

Μετά το Πολιτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, οι κομματικές συζητήσεις και διαφωνίες έχουν φουντώσει στην Κουμουνδούρου. Η «προεδρική» πτέρυγα μαζί με τους συμμάχους έχουν μπει σε τροχιά σύγκρουσης με την «Ομπρέλα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και στο βασικό επιχείρημα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή το κόμμα με τις αλλαγές που καλείται να εγκρίνει το συνέδριο θα μετατραπεί σε αρχηγικό. «Αν ήθελα να κάνω το κόμμα αρχηγικό δεν θα δημιουργούσα προϋποθέσεις αναβάθμισης της διαδικασίας για όλη την Κεντρική Επιτροπή, αλλά μόνο για τον πρόεδρο. Θα έλεγα ο πρόεδρος από τον λαό και η Κ.Ε. από ένα στενό όργανο. Δεν προτείνω αυτό. Δεν πιστεύω στα αρχηγικά κόμματα, πιστεύω στην αξία των ηγετών όσο αυτοί παίρνουν δύναμη από την ίδια τη βάση της κοινωνίας, από τον λαό, από τη βάση των κομμάτων», τόνισε. Επιμένοντας στο θέμα, ο κ. Τσίπρας θεώρησε φυσιολογικές τις πρώτες αρνήσεις, καθώς όπως παραδέχτηκε δεν είχε γνωστοποιήσει τις προθέσεις του παρά μόνο σε πολύ στενούς συνεργάτες του. «Αν συνειδητοποιήσουν το βάθος της πρότασής μου, πιστεύω ότι σιγά σιγά και αυτοί που έχουν αντιδράσεις μπορεί να το σκεφτούν καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που θα αποφασίσουν θα είναι τα μέλη του κόμματος. Δημοκρατικά».

Για τις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποίησαν η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «επίφαση δημοκρατίας», μιας και, όπως τόνισε, «όποιος περνάει απέξω και βλέπει φως, μπαίνει ψηφίζει τον ηγέτη και φεύγει». «Το δικό μας μοντέλο δίνει δύναμη στα μέλη του κόμματος», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που θα γίνει τα μέλη να αυξηθούν απλοποιώντας παράλληλα τη διαδικασία εγγραφής.

Σε σχέση με το πώς θα πολιτευθεί από εδώ και στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης με το Μαξίμου. «Τώρα, τι συνεννόηση να κάνουμε πάνω στα ερείπια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας όλες τις προτάσεις που έχει καταθέσει προς τον πρωθυπουργό για την πανδημία. Χαρακτήρισε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη αναξιόπιστο και επιταχυντή της κρίσης και συμπλήρωσε πως «το μεγάλο και το επείγον ζήτημα είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση, γιατί έχει αποτύχει και είναι επικίνδυνη».

Ερωτώμενος για τις επόμενες εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε σίγουρος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει, αφού όπως είπε «παραμένει τέκνο της ανάγκης». Για τον Νίκο Ανδρουλάκη δήλωσε πως θα κριθεί από τις θέσεις που θα πάρει στα μεγάλα διακυβεύματα. «Ή με τη Δεξιά ή με τη δημοκρατική παράταξη, σε αυτό θα κληθεί να απαντήσει», επισήμανε και, τείνοντας χείρα φιλίας για άλλη μία φορά προς τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε αντίπαλο τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT