ΕΕ: Δεν αποσύρει προς το παρόν το διπλωματικό της προσωπικό από την Ουκρανία

ΕΕ: Δεν αποσύρει προς το παρόν το διπλωματικό της προσωπικό από την Ουκρανία

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ καταδικάζει τις «συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες και απειλές κατά της Ουκρανίας» και καλεί τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δεν αποσύρει προς το παρόν το διπλωματικό της προσωπικό από την Ουκρανία η Ε.Ε., σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν υπάρχει λόγος να δραματοποιούμε την κατάσταση», δήλωσε σχετικά, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ.

Εν τω μεταξύ, μέρος της συζήτησης στο ΣΕΥ σχετικά με τη ρωσο-ουκρανική κρίση αναμενόταν να επικεντρωθεί στη στάση της Γερμανίας, η οποία έχει θορυβήσει ειδικά τις χώρες της Βαλτικής. Στον απόηχο των δηλώσεων του Γερμανού αρχηγού ΓΕΝ περί της ανάγκης σεβασμού των αιτημάτων του Β. Πούτιν (η δημοσιοποίησή τους οδήγησε στην παραίτησή του) αλλά και της άρνησης της γερμανικής κυβέρνησης να εγκρίνει την εξαγωγή από την Εσθονία στην Ουκρανία όπλων γερμανικής κατασκευής, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση «βρίσκεται σε δύσκολη θέση» καθώς καλείται να διαμορφώσει την πολιτική της για τη ρωσο-ουκρανική κρίση. Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ κάλεσε τους δυτικούς εταίρους να δείξουν «υπομονή» απέναντι στο Βερολίνο. Ο κ. Λαντσμπέργκις είπε ότι ένας πόλεμος είναι «αρκετά πιθανό ενδεχόμενο».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, «η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αδιαίρετη και οποιαδήποτε πρόκληση κατά της ευρωπαϊκής τάξης ασφαλείας επηρεάζει την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της». Καταδικάζονται οι «συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες και απειλές κατά της Ουκρανίας» και καλείται η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο. Επαναλαμβάνεται, δε, ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επιθετική ενέργεια» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα επιφέρει «τεράστιες συνέπειες και σφοδρά κόστη».

Η Ε.Ε. – σύμφωνα με τα συμπεράσματα – επιβεβαιώνει την «ακλόνητη υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας και την «ενιαία προσέγγιση» του μπλοκ στην τρέχουσα κρίση, σε «σθεναρή συνεργασία και στενό συντονισμό» με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ουκρανίας και άλλες χώρες-εταίρους. Τονίζει, δε, τη σημασία της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών χωρών και των εταίρων τους έναντι υβριδικών επιθέσεων, εκστρατειών παραπληροφόρησης και κυβερνο-επιθέσεων.

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και στέλνουν πρόσθετα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα της Συμμαχίας καθώς η Ρωσία συνεχίζει την συγκέντρωση στρατευμάτων εντός και γύρω από την Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση προ ολίγου.

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση όλων των συμμάχων, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση του ανατολικού τμήματος της Συμμαχίας. Θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας μας, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας» ανέφερε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT