Πρόταση μομφής: Live η διαδικασία της «μάχης» στη Βουλή

Πρόταση μομφής: Live η διαδικασία της «μάχης» στη Βουλή

Η συζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε υψηλούς τόνους

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε κλίμα μεγάλης πόλωσης, ο πολιτικός κόσμος από σήμερα το απόγευμα στη Βουλή και για τρεις ημέρες βρίσκεται σε τροχιά σφοδρών συγκρούσεων, καθώς άρχισε η διαδικασία συζήτησης της προτάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας και το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμμετοχή για ομιλίες-παρεμβάσεις στην διαδικασία, η οποία ξεκίνησε -όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής- με τις τοποθετήσεις δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Δημ. Τζανακόπουλου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, έχουν δηλώσει σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά 220 μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας: 108 από ΝΔ, 70 από ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το Κομμουνιστικό Κόμμα, πέντε από την Ελλ.Λύση, έξι από το ΜέΡΑ25 και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές. Κ. Μπογδάνος, Κωνσταντίνα Αδάμου, και Π. Κουρουμπλής. Εκ μέρους της κυβέρνησης παρόντες στην έναρξη της συνεδρίασης ήταν οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος και Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο στο έδρανό του βρισκόταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κορύφωση με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών αναμένεται, ασφαλώς, μεθαύριο με τα βλέμματα να στρέφονται κυρίως στην νέα «μονομαχία» των κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα, με το ενδιαφέρον παράλληλα να στρέφεται και στη στάση του ΚΙΝΑΛ: όχι τόσο για την ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. Μιχ. Κατρίνη μεθαύριο, όσο για την ομιλία του νέου προέδρου του κόμματος Ν. Ανδρουλάκη το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Η λήξη της τριήμερης διαδικασίας δεν μπορεί να ξεπεράσει τα μεσάνυχτα της Κυριακής, και δεδομένων αφενός της διάθεσης να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της προτάσεως νωρίτερα μεθαύριο το βράδυ και αφετέρου της γνωστής πρακτικής ουδείς εκ των ομιλητών να τηρεί το χρόνο αγόρευσης, εκτιμάται πως δεν θα καταστεί δυνατόν να μιλήσουν όλοι όσοι διεκδίκησαν θέση στη λίστα των ομιλητών. Εκτός αυτών, άλλωστε, ήδη απόψε κατεγράφη καθυστέρηση ως προς την αρχικώς ορισθείσα ώρα έναρξης (6μμ) της συνεδρίασης.

Εξαιτίας των πρωτοκόλλων για την πανδημία, λέγεται πως υπάρχουν περιορισμοί ως προς τον αριθμό των παρόντων βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας (όχι περισσότεροι από 100), ενώ και για τους ίδιους λόγους η ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής θα γίνει σε τρεις ομάδες των 100 βουλευτών ανά ένα τέταρτο της ώρας για την κάθε μία εξ αυτών. Όπως έγινε γνωστό, επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα επιστολικής ψήφου, για εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT