Μείωση μετακλητών της κυβέρνησης

Τα στοιχεία για τις προσλήψεις επί ημερών Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Ο «χάρτης» των δημοσίων υπαλλήλων από το 2009

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «μύθος» ότι επί ημερών της Ν.Δ. έχει σημειωθεί εκτόξευση των μετακλητών υπαλλήλων της κυβέρνησης (μετακλητοί εκτός ΟΤΑ) καταρρίπτεται από τους αναλυτικούς πίνακες της τελευταίας τετραετίας που δημοσιεύει σήμερα η «Κ». Αντιθέτως, αύξηση έχει όντως καταγραφεί στους μετακλητούς υπαλλήλους που απασχολούνται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εν μέρει και εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να ενισχύσει τους μεγαλύτερους δήμους με καταρτισμένους συνεργάτες. Τέλος, είναι σαφές πως σε σχέση με το 2009, τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει αποκτήσει «μικρότερο κράτος», καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 250.000. Τούτο βεβαίως δεν οφείλεται σε επιλογές των κυβερνήσεων που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης τη συγκεκριμένη περίοδο, αρχής γενομένης από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που ανήλθε στην εξουσία πριν από 13 χρόνια, αλλά στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό με τον οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα, την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, την έλευση της «τρόικας» και, βεβαίως, στην ισχύ, επί σειράν ετών, του γνωστού κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» δημοσίων υπαλλήλων.

Μείωση μετακλητών της κυβέρνησης-1

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι μετακλητοί της κυβέρνησης το 2018, επί πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα, υπερέβαιναν τους 1.000, τους έξι από τους δώδεκα μήνες του 2018. Εν πολλοίς, η ίδια εικόνα ίσχυσε και το πρώτο πεντάμηνο του 2019, πριν δηλαδή από τις εκλογές του Ιουλίου, που οδήγησαν τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εξουσία. Ως υψηλότερος αριθμός καταγράφονται, δε, 1.070 μετακλητοί υπάλληλοι της κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2019, δηλαδή λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, που άνοιξαν τον δρόμο για τις εθνικές εκλογές, την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρησή του από την εξουσία.

Σε σχέση με τους ΟΤΑ ο κ. Βορίδης έχει αναφέρει πως «η κυβέρνηση της Ν.Δ. έλαβε την απόφαση να στηρίξει την αυτοδιοίκηση παρέχοντας τη δυνατότητα για περισσότερους μετακλητούς».

Αντιθέτως, από τους ίδιους πίνακες προκύπτει ότι κατά τη διετία 2020 και 2021 η Ν.Δ. αξιοποιούσε σε επίπεδο κυβέρνησης σταθερά κάτω από 1.000 μετακλητούς, ενώ ορισμένους μήνες ο συγκεκριμένος αριθμός έπεφτε και κάτω από τους 900. Τον περασμένο Νοέμβριο, δε –τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία– οι μετακλητοί έφταναν τους 980.

Αντιθέτως, όπως επισημάνθηκε, επί διακυβέρνησης Ν.Δ. αύξηση έχει καταγραφεί στους μετακλητούς υπαλλήλους των ΟΤΑ. Οπως έχει αναφέρει και στη Βουλή –απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ– ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, «η κυβέρνηση της Ν.Δ. έλαβε την απόφαση να στηρίξει την αυτοδιοίκηση παρέχοντας σε δημάρχους και περιφερειάρχες τη δυνατότητα να πάρουν περισσότερους μετακλητούς». Ειδικότερα: Με διατάξεις του ν. 4555/2018 προβλέφθηκε η δυνατότητα σύστασης μιας επιπλέον θέσης ειδικού συνεργάτη σε δήμους με πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων. Επίσης, με διατάξεις του ν. 4674/2020, προβλέφθηκε ότι σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων, μπορεί να συστήνεται μία θέση ειδικού συνεργάτη, επιπλέον των προβλεπόμενων, καλυπτόμενη από δημοσιογράφο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT