ΚΙΝΑΛ: Απαντήσεις στη «διπλή πίεση»

Με θετικό πρόσημο για τους ίδιους, αλλά και βλέποντας σαφή μηνύματα πίσω από τις κινήσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτιμούν στο ΚΙΝΑΛ τα όσα έγιναν στη Βουλή κατά την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, αλλά και όσα είχαν προηγηθεί.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο για τους ίδιους, αλλά και βλέποντας σαφή μηνύματα πίσω από τις κινήσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτιμούν στο ΚΙΝΑΛ τα όσα έγιναν στη Βουλή κατά την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, αλλά και όσα είχαν προηγηθεί. Πέρα από την ουσία της πρότασης, η διαδικασία αποτέλεσε για τη νέα ηγεσία και την πρώτη μείζονα «άσκηση ισορροπίας» στο έδαφος μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου, ενώ είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι η τελευταία. Τα ερωτήματα, συνεπώς, είναι δύο: πρώτον, πώς αποκωδικοποιούνται οι εκατέρωθεν κινήσεις και, δεύτερον, ποια στρατηγική χαράσσεται ενόψει της –αναμενόμενης– κλιμάκωσής τους από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.  

Στη Χαρ. Τρικούπη δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι οι κυβερνητικοί τόνοι εναντίον τους έχουν ανέβει, κάτι που αναγιγνώσκεται ως επιβεβαίωση μιας αλλαγής συσχετισμών. Το «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας μεταφράστηκε ως ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εντάξει το ΚΙΝΑΛ σε ταυτόσημο πλαίσιο με την Κουμουνδούρου, ή στην «κεντροαριστερή πολυκατοικία», όπως ο ίδιος λέει, ενώ κατά την ομιλία του εξαπέλυσε αρκετές αιχμές. Η εσωκομματική εκτίμηση είναι ότι τα παραπάνω αποτελούν «προειδοποιητικές βολές» μιας τακτικής που θα ξεδιπλωθεί δυναμικά το προσεχές διάστημα.

Στην Τρικούπη αναμένουν πως στην πορεία προς τις κάλπες Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να περιορίσουν την επιρροή του τρίτου σε δύναμη κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να μην έστρεψε τα πυρά του κατά του κ. Ανδρουλάκη, ωστόσο, κατά την ανάγνωση της Χαρ. Τρικούπη, η πρόταση μομφής είχε και το ΚΙΝΑΛ στο στόχαστρο, καθώς υπαγορεύθηκε από την «απειλή που διαμορφώνουν οι δημοσκοπήσεις», όπως λέγεται. Θεωρείται πιθανό, άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εντείνει το παιχνίδι στο κοινοβουλευτικό τερέν, επιχειρώντας να αναδείξει την απουσία του προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Με απλά λόγια, η πρόταση μομφής έφερε εμφατικά στην επιφάνεια ένα σκηνικό διπλής πίεσης, με νεότερο δεδομένο, κατά εκτιμήσεις, ότι η ένταση από τον κυβερνητικό πόλο έχει αυξηθεί.

Φτάνοντας στο δεύτερο ερώτημα, το στίγμα της Χαρ. Τρικούπη το περασμένο τριήμερο φαίνεται πως αποκαλύπτει πτυχές της τακτικής «αποσυμπίεσης». Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τους βουλευτές αυστηρή κριτική, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις. Τόσο χωρίς εκπτώσεις στην κριτική προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς, όσο και υιοθετώντας μια διαφορετική ρητορική από τον κ. Τσίπρα, που, όπως εκτιμάται, «παίζει τα ρέστα του, επενδύοντας στην πόλωση». Διατηρείται έτσι και η επαφή με το αφήγημα της αυτονομίας, που αποτελεί πάγια σταθερά για το ΚΙΝΑΛ. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση δυσπιστίας ήταν το πρώτο «κρας τεστ» για τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε ένα σύνθετο σκηνικό που τους επόμενους μήνες θα «συμβιώσει» με το εγχείρημα της εσωκομματικής ανασυγκρότησης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT