Άμεση ανάλυση: Οι καταλήψεις πάνε Βουλή

Άμεση ανάλυση: Οι καταλήψεις πάνε Βουλή

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν το ψάξουμε πολύ θα βρούμε πως και ο φάντης έχει κάποια σχέση με το ρετσινόλαδο. Όχι άμεση, αλλά δια της μεθόδου του σχετικού ανέκδοτου με το μυρμηγκάκι. Θα το επαναλάβουμε: Ενας μαθητής κατάφερε να αποστηθίσει μόνο μία έκθεση, την οποία επαναλάμβανε για κάθε θέμα. Τους ζητούσε η δασκάλα να γράψουν, π.χ., για τον ουρανό κι εκείνος ξεκινούσε «κάτω από τον απέραντο ουρανό ζούνε τα μυρμήγκια. Το μυρμηγκάκι, λοιπόν, είναι…». Κάποια στιγμή τούς ζητήθηκε να γράψουν για τη θάλασσα. Ο «μυρμηγκολόγος» μαθητής ξεκίνησε ως εξής: «Η θάλασσα δεν έχει σχέση με τα μυρμήγκια, γιατί το μυρμηγκάκι είναι…».

Κάπως έτσι λειτουργεί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλος Πολάκης. Οποιοδήποτε θέμα και να του ζητήσουν να αναπτύξει θα πει για την Novartis. Πολύ περισσότερο όταν βρίσκεται στην αίθουσα εκείνος ο υπουργός τον οποίο είχε «προειδοποιήσει» στο εντευκτήριο «αύριο να έρθεις με τσίγκινο σωβρακάκι».

Αυτός είναι ο κ. Πολάκης και αξίζει να ασχοληθούμε περαιτέρω με τον λόγο του, αλλά το πρόβλημα είναι ότι προχωρά και σε πράξεις διαμαρτυρίας, όπως είναι η κατάληψη του βήματος στην Βουλή. Αυτό είναι αντικοινοβουλευτικό, αντιδημοκρατικό και παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης των δημοσίων χώρων από όλους.

Δυστυχώς στην μεταπολιτευτική Ελλάδα του ρηχού πολιτικού λόγου, οι καταλήψεις θεωρούνται νόμιμος τρόπος διαμαρτυρίας, έχοντας μάλιστα εσχάτως και την επιδοκιμασία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. «Η εικόνα που μας έχει δώσει ο πρύτανης είναι ότι η κατάληψη είναι αποτέλεσμα απόφασης του φοιτητικού συλλόγου. Εμείς, όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία να υποτιμήσουμε και να μην σεβαστούμε τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων», είχε πει για την κατάληψη της ΑΣΟΕΕ (Σκάι 14.1.2022)

Ακόμη κι αν ξεχάσουμε πως γίνονται αυτές οι συνελεύσεις και πως προκύπτουν οι αποφάσεις για κατάληψη, και το 99% των φοιτητών να τις αποφασίσει δεν νομιμοποιείται. Οι φοιτητές μπορούν να κάνουν αποχή από τα μαθήματα, αλλά όχι να στερήσουν -έστω από το 1% των φοιτητών, ή από τους διδάσκοντες- έναν χώρο που χρηματοδοτείται από όλους τους φορολογούμενους. Η κατάληψη σε περίοδο Δημοκρατίας είναι αξιωματικώς παράνομη. Όπως γίνεται με όλα τα δικαιώματα, η ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, δεν μπαίνει στο ζύγι των πλειοψηφιών· είτε οι μειοψηφίες αφορούν Εβραίους, είτε «σπασίκλες» που θέλουν να πάνε στο πανεπιστήμιο.

Το ίδιο ισχύει και για το βήμα της Βουλής. Όλοι οι βουλευτές πρέπει να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση και τον «τροχονόμο» κάνει το προεδρείο. Αυτά λέει ο κανονισμός και υπάρχουν διαδικασίες θεραπείας κάθε πιθανής αδικίας. Χίλια, μύρια δίκια να είχε ο κ. Πολάκης -που δεν είχε- οι καταλήψεις στην Βουλή δεν επιτρέπονται. Αν μη τι άλλο πρέπει να σκεφτούμε και το πως θα κλιμακώσει την «πάλη» του. Αν δεν του βγει δηλαδή η κατάληψη θα πάρει μαύρο σπρέι για να γράψει στους τοίχους της Βουλής «βάλτε φυλακή τον Γεωργιάδη;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT