ΚΙΝΑΛ: Λέμε «όχι» στην πόλωση, το μήνυμα της Χ. Τρικούπη

ΚΙΝΑΛ: Λέμε «όχι» στην πόλωση, το μήνυμα της Χ. Τρικούπη

Παγίωση νέων δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό βλέπουν στο Κίνημα Αλλαγής, αποκωδικοποιώντας το «καυτό» κοινοβουλευτικό πενθήμερο που διαμόρφωσαν η πρόταση δυσπιστίας αλλά και το επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγίωση νέων δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό βλέπουν στο Κίνημα Αλλαγής, αποκωδικοποιώντας το «καυτό» κοινοβουλευτικό πενθήμερο που διαμόρφωσαν η πρόταση δυσπιστίας, αλλά και το επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη. «Το παιχνίδι έχει αλλάξει», λένε χαρακτηριστικά από την Χαρ. Τρικούπη, αναφερόμενοι κυρίως στην κλιμακούμενη κυβερνητική επίθεση, την οποία – όπως άλλωστε και τις κινήσεις του Αλ. Τσίπρα στην αντίπερα όχθη – αποδίδουν στην «απειλή που δημιουργεί η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ».

Το σχόλιο της Χαρ. Τρικούπη για το περιστατικό Πολάκη έκανε λόγο για «χουλιγκανικού χαρακτήρα σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ», προκαλώντας την αντίδραση της Πειραιώς, που μίλησε για «ταύτιση με το πολακισμό». Από το ΚΙΝΑΛ απέρριπταν χωρίς περιστροφές τις κατηγορίες για «ίσες αποστάσεις», τονίζοντας ότι το επεισόδιο της Δευτέρας «επιβεβαιώνει ότι πράττουμε σωστά που δεν συμμετέχουμε σε ένα νοσηρό κλίμα». Εν ολίγοις, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι παρότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δεν μπαίνουν στο ίδιο ζύγι, η «μεγάλη εικόνα» των τελευταίων ημερών στη Βουλή θέτει «στο ίδιο κάδρο τοξικότητας» συνολικά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Κινούμενο στην ίδια κατεύθυνση, όπως υποστηρίζεται, δηλαδή στις αποστάσεις από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, το ΚΙΝΑΛ επέλεξε να μην «σηκώσει» την Κυριακή και το ζήτημα της Novartis, μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού μόνο στα «γαλάζια» στελέχη που στοχοποιήθηκαν. Και αυτό γιατί η λογική της Χαρ. Τρικούπη στην πρόταση δυσπιστίας ήταν να μην ακολουθήσει Μαξίμου και Κουμουνδούρου σε «κοκορομαχίες». Αντιθέτως, λένε στο ΚΙΝΑΛ, οι απαντήσεις ήρθαν θεσμικά στη Βουλή από τον Κώστα Σκανδαλίδη, σηματοδοτώντας ακόμη ένα πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνησης. Πάντως, ίχνη εσωκομματικής κριτικής προς την ηγεσία για «ανεξήγητη σιωπή» κατεγράφησαν από τον Σπύρο Καρανικόλα – στενό συνεργάτη του Ανδρέα Λοβέρδου στην προεκλογική περίοδο – χωρίς, ωστόσο, να λάβει διαστάσεις.

Τι θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς, λοιπόν, από όλα τα παραπάνω; Πρώτον, ότι οι σχέσεις ΚΙΝΑΛ – Μαξίμου εισέρχονται πλέον σε «πολεμική» ζώνη. Δεύτερον, ότι η Χαρ. Τρικούπη θα επιχειρήσει απαρέγκλιτα να βαδίσει έως τις κάλπες «χτυπώντας» κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ως πολωτικούς παράγοντες, καθώς εκτιμά πως έτσι θα καταφέρει να διατηρήσει και να διευρύνει το μερίδιό της στον – εκλογικά καθοριστικό – κεντρώο χώρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT