Ο Τσαβούσογλου επιμένει σε καθεστώς εγγυήσεων για Κύπρο

Ο Τσαβούσογλου επιμένει σε καθεστώς εγγυήσεων για Κύπρο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φρόντισε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της τουρκικής αντιπολίτευσης ότι η Αγκυρα ενδέχεται να παραιτηθεί από το δικαίωμα των εγγυήσεων στην Κύπρο.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φρόντισε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της τουρκικής αντιπολίτευσης ότι η Αγκυρα ενδέχεται να παραιτηθεί από το δικαίωμα των εγγυήσεων στην Κύπρο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας σε επερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής του Καλού Κόμματος, Αϊτούν Τσιράι, δήλωσε πως η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι το «μόνο στοιχείο» για την αντιμετώπιση των ανησυχιών ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων, και ανέφερε πως «η επιβίωση της ΤΔΒΚ και η ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού είναι πάντοτε η κόκκινη γραμμή μας».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις για την Ανατολική Μεσόγειο, και τόνισε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο κάναμε και θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα, και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ».

Ανυπόστατες κατη- γορίες Σοϊλού κατά Ελλάδας και Frontex – Υπόσχεση Ερντογάν στον πρωθυπουργό του Λιβάνου για ανακατασκευή του λιμένα της Βηρυτού.

Eν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με μήνυμά του στο Twitter κατηγόρησε την Ελλάδα ανοιχτά πως οδήγησε στον θάνατο μετανάστες κοντά στην περιοχή Τσεσμέ.

Ο κ. Σοϊλού ανέφερε: «Βαρβαρότητα και θηριωδία», διατυπώνοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι η Ελλάδα ευθύνεται για τον θάνατο μετανάστη, ενώ για το ίδιο θέμα ευθύνες επέρριψε και στον Frontex. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης είχε συναντηθεί με τον Σουλεϊμάν Σοϊλού στην Aγκυρα. Είχε συμφωνηθεί η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, στην Αγκυρα, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανακατασκευή του λιμένα της Βηρυτού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως οι κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας του μπορούν να βοηθήσουν στο έργο αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT