Στήριξη στην προσπάθεια επίλυσης Κυπριακού από ΗΠΑ

Στήριξη στην προσπάθεια επίλυσης Κυπριακού από ΗΠΑ

Συνομιλίες του κ. Γ. Κασουλίδη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης

Η παραδοχή της Λευκωσίας ότι ο αγωγός EastMed συνδέεται με την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, αλλά και η συμφωνία με την Ουάσιγκτον ότι το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία, Ισραήλ και ΗΠΑ) συμβάλλει ουσιαστικά στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν ορισμένα από τα πιο βασικά σημεία των συνομιλιών που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι υπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης και Αντονι Μπλίνκεν.

Από την αμερικανική πλευρά εκφράστηκε εκ νέου η συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ (διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κυπρίων), ενώ ο κ. Κασουλίδης μετέφερε στον κ. Μπλίνκεν την πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τα Βαρώσια. «Παραμένουμε αποφασιστικά υπέρ της στήριξης μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Και πρέπει να πω ότι ήμασταν ικανοποιημένοι από την ανανέωση της εντολής στα Ηνωμένα Εθνη μόλις πριν από μια εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν σχετικά με το Κυπριακό, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Κασουλίδη το βράδυ της Τρίτης.

«Νομίζω ότι η διμερής σχέση είναι ισχυρότερη από ποτέ. Βλέπουμε να υπάρχει συνεργασία σε μια ολόκληρη σειρά από τομείς, που περιλαμβάνει την ασφάλεια αλλά και την επιστήμη και την τεχνολογία. Διατρέχει πραγματικά ολόκληρη την γκάμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπλίνκεν, καλωσορίζοντας τον κ. Κασουλίδη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο χαρακτήρισε και ως «οικείο έδαφος» για τον βετεράνο Κύπριο πολιτικό. Το εύρος των συζητήσεων αντανακλά, κατά τον κ. Μπλίνκεν, «το γεγονός ότι «σε τόσα πολλά διαφορετικά επίπεδα αυτή η σχέση έχει γίνει ευρύτερη αλλά και βαθύτερη». Από τη δική του πλευρά ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι αποτελεί πρόθεσή του να αξιοποιήσει τη συνάντηση, ώστε να εντοπίσει και να εξερευνήσει τομείς όπου μπορεί η σχέση αυτή να γίνει ακόμα πιο δυνατή και βαθιά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT