Βουλή: Νέα σύγκρουση κυβέρνησης – ΚΙΝΑΛ

Βουλή: Νέα σύγκρουση κυβέρνησης – ΚΙΝΑΛ

Σε συγκρουσιακή τροχιά εισήλθαν σήμερα στη Βουλή κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ, με αφορμή συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για το φαινόμενο της ακρίβειας.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συγκρουσιακή τροχιά εισήλθαν σήμερα στη Βουλή κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ, με αφορμή συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για το φαινόμενο της ακρίβειας.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί πλέον, μετά και από την εκλογή του κ. Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ανάμεσα στους δύο πολιτικούς χώρους είναι η οξύτητα των τόνων στην μαραθώνια, όπως εξελίχθηκε, σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Για «κινδυνολογία και λαϊκισμό» κατηγόρησαν το Κίνημα αλλαγής οι παριστάμενοι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου, με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνη ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους να τονίζει: «Αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, οι διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, οι φουσκωμένοι και απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται χιλιάδες πολίτες, χιλιάδες οικογένειες, συνιστά την πρώτη ύλη για κοινωνική αναταραχή και αποσταθεροποίηση».

Για να προσθέσει λίγη ώρα αργότερα: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποτιμά το μέγεθος του προβλήματος. Αν συνεχίσετε έτσι κύριοι υπουργοί, ενδεχομένως σε λίγο καιρό να μην μπορείτε να επισκεφθείτε, έστω και για επικοινωνιακούς λόγους, ένα σούπερ μάρκετ ή ένα βενζινάδικο».

Όπως προαναφέρθηκε, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Χρ. Σταϊκούρας κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ για «κινδυνολογία και λαϊκισμό», σημειώνοντας ότι είναι «χαρακτηριστικό του κόμματος» αυτού του είδους η αντιπολίτευση, και παρουσιάζοντας τις ως τώρα κυβερνητικές παρεμβάσεις για την προστασία του εισοδήματος των πολιτών, μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «σύνεση σωφροσύνη και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των εξωγενών κρίσεων» χαρακτηρίζουν τη στάση της κυβέρνησης.

Στις προτάσεις των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για γενναιότερες παρεμβάσεις είπε πως «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», πλην όμως δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του στο ότι το θέμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα – μία από τις προτάσεις ου έχουν κατατεθεί- «βρίσκεται στο τραπέζι».

«Θέλετε να γίνετε ΣΥΡΙΖΑ; Είναι λαϊκισμός του χειρίστου είδους όσα άκουσα», ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδης ανεβάζοντας με τη σειρά του τους τόνους, και επέκρινε με σφοδρότητα τον κ. Ανδρουλάκη, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ. Τις κυβερνητικές επιλογές υποστήριξε και από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας.

«Έχουμε χειριστεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τις κρίσεις», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η χώρα πληρώνει τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Άλεν. Χαρίτσης, ενώ επανέλαβε και τη θέση ότι «η χώρα χρειάζεται προοδευτική νέα αρχή» – χωρίς, ωστόσο, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν να απευθυνθεί ευθέως στο ΚΙΝΑΛ.

Για «προτάσεις-ασπιρίνες» των άλλων κομμάτων έκανε λόγο εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος. Επικριτική προς την κυβέρνηση ήταν η εκπρόσωπος της Ελλ. Λύσης Μαρία. Αθανασίου. Για τις διαφορές που χωρίζουν το κόμμα της από τα «κόμματα του μνημονιακού τόξου» μίλησε η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα.

Στα αξιοσημείωτα, πάντως, είναι επίσης το γεγονός ότι κλείνοντας τη συζήτηση (η οποία διήρκεσε συνολικά έξι ώρες και 25 λεπτά, ενώ προβλέπεται μόνο 3,5 ώρες) ο κ. Γεωργιάδης θέλησε να ρίξει κάπως τους τόνους: «Δεν έχω να χωρίσω πολλά με το ΚΙΝΑΛ, βρεθήκαμε μαζί σε δύσκολες στιγμές» είπε χαρακτηριστικά στην τελική του τοποθέτηση, για να προσθέσει σε μια κίνηση να καταστήσει σαφές πως οι ενστάσεις του είναι για τον τρόπο που ασκεί το κόμμα υπό την ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη αντιπολίτευση: «Δεν απαξιώνω την ιστορία σας. Αν όμως εσείς γίνετε ΣΥΡΙΖΑ, μόνοι σας την απαξιώνετε». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT