Τροπολογία-ανάσα για Εβρο

«Ζεστό» χρήμα στις ακριτικές περιοχές για ενίσχυση των επενδύσεων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τοξικότητα που κυριάρχησε στη Βουλή για μία ακόμα φορά υπερκάλυψε και τη συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο. Εντός του νομοσχεδίου, όμως, υπήρχε μία τροπολογία ιδιαίτερα σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα. Η τροπολογία αφορά τη Θράκη, προβλέποντας την ενίσχυση νέων επενδύσεων στην περιοχή, που στόχο έχει να κρατηθεί η ακριτική περιοχή οικονομικά και ακολούθως πληθυσμιακά ζωντανή, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία μείωση του πληθυσμού ειδικά στον βόρειο Εβρο.

Πιο συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπεται πως στα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται από μεσαίες επιχειρήσεις στις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Εβρου και Ξάνθης θα παρέχεται το κίνητρο της επιχορήγησης σε ποσοστό 60% για την Περιφερειακή Ενότητα Εβρου και 30% για τις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης. Το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή 40% για τον Εβρο και 70% για τη Ροδόπη και την Ξάνθη, θα δίνεται με τη μορφή φοροαπαλλαγής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να κάνει επένδυση 1 εκατ. ευρώ, θα παίρνει «ζεστό» χρήμα από το κράτος 600.000 ευρώ στον Εβρο και 300.000 ευρώ σε Ροδόπη και Ξάνθη. Επιπλέον προβλέπεται ειδική ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων στον Εβρο με 10% προσαύξηση για την Περιφερειακή Ενότητα Εβρου και 5% για τις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης επί της συνολικής βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου, την οποία λαμβάνουν σύμφωνα με το άρθρο 18. Τα παραπάνω θα ισχύουν για επιχειρήσεις έως και 30 χλμ. από την παραμεθόριο.  

Στα τέλη του μήνα αναμένεται να προωθηθεί ρύθμιση που θα προβλέπει τη σύσταση επιτροπής η οποία θα εισηγείται για την επιλογή μουφτή.

Η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε και από την αντιπολίτευση, κάτι που πρέπει να αναδειχθεί ως ιδιαίτερα θετικό. Η ρύθμιση αποτελεί συνέχεια του πορίσματος για την Ανάπτυξη της Θράκης που «έτρεξε» υπό την προεδρία της Ντόρας Μπακογιάννη, με κομβικό ρόλο να έχουν ο Δημήτρης Καιρίδης ως συντονιστής του οικονομικού/αναπτυξιακού προγράμματος και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος ως συντονιστής του θεσμικού σκέλους. Τελικός στόχος είναι ένα ολιστικό σχέδιο ενίσχυσης της Θράκης, ως εθνικού προμαχώνα, καθώς, όπως προειπώθηκε, τα δημογραφικά στοιχεία από την περιοχή δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καταγράφοντας διαρκώς φθίνουσα πορεία και δημιουργώντας έναν κρυφό εθνικό κίνδυνο.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, καθώς στα τέλη Φεβρουαρίου θα εισέλθει στη Βουλή το πόρισμα και αναμένονται και νέες ρυθμίσεις προς ψήφιση, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν την εκλογή μουφτή. Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η θεσμοθέτηση επιτροπής που θα προτείνει τον πιο κατάλληλο για τη μουφτεία. Η επιτροπή θα λειτουργεί γνωμοδοτικά, καθώς η τελική επιλογή του μουφτή θα εξακολουθήσει να είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας. Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση της τροπολογίας έπαιξε ο αν. υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μαζί με τον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη, ενώ ως ιδιαίτερα θετικό πρέπει να επισημανθεί το γεγονός πως, εκτός από τους βουλευτές της Θράκης που έχουν άμεση σχέση με το θέμα, πολλοί βουλευτές της Αθήνας συνεργάστηκαν ώστε να μη μείνει το σχέδιο για τη Θράκη «στα χαρτιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT