Στον «αέρα» το Ειδικό Δικαστήριο για τη Novartis

Στον «αέρα» το Ειδικό Δικαστήριο για τη Novartis

Οι προβληματισμοί για τη συγκρότησή του, η πορεία της ανάκρισης και οι προχωρημένες έρευνες για τις τηλεοπτικές άδειες

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονο προβληματισμό για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου, στην περίπτωση παραπομπής του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των συμμετόχων του, μη πολιτικών προσώπων, εκφράζουν κορυφαίοι δικαστικοί παράγοντες, την ώρα που οι ανακρίσεις για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το ενδεχόμενο να μην μπορεί να γίνει Ειδικό Δικαστήριο από έλλειψη του απαιτούμενου αριθμού ανώτατων δικαστών στον Αρειο Πάγο απασχολεί ως πολύ σοβαρή πιθανότητα πλέον την ηγεσία της Δικαιοσύνης, ενώ οι πολιτικές συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη αναμένονται σημαντικές.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, καθώς μοιάζει σενάριο, αλλά δεν είναι, το ενδεχόμενο να τελειώσουν οι ανακρίσεις για την ενοχοποίηση των πολιτικών για τη Novartis, αλλά αν γίνει παραπομπή σε δίκη, να μην μπορεί να γίνει η δίκη!

Το Σύνταγμα, που ορίζει πώς γίνονται οι δίκες για τους υπουργούς και τους κυβερνητικούς παράγοντες, αναφέρει ρητά ότι οι δικαστές που θα τους δικάσουν, αν παραπεμφθούν σε δίκη πολιτικοί, πρέπει να έχουν γίνει αρεοπαγίτες η δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν κατατεθεί η πρόταση στη Βουλή για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Η συνταγματική διάταξη είναι συνταγματική διάταξη και δεν μπορεί, όπως είναι φυσικό, να αλλάξει.

Τι γίνεται όμως τώρα στον Αρειο Πάγο; Υπάρχουν τόσοι δικαστές για να κληρωθούν, ώστε να γίνει το Ειδικό Δικαστήριο στην περίπτωση παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δίκη; Η μελέτη της δικαστικής επετηρίδας, στην οποία έχουν «πέσει πάνω» κορυφαίοι δικαστικοί παράγοντες, δεν δίνει θετικές απαντήσεις. Και αυτό διότι μετά τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου το 2019, από το ανώτατο δικαστήριο έχουν φύγει πάρα πολλοί δικαστικοί, μέλη του Αρείου Πάγου, ενώ τον προσεχή Ιούνιο θα φύγουν κι άλλοι, ανάμεσα στους οποίους και η Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, που είναι η ανακρίτρια της υπόθεσης.

Το ενδεχόμενο να έχει τελειώσει η ανάκριση για τη Novartis και την ενοχοποίηση των πολιτικών πριν από το τέλος του Ιουνίου, δηλαδή από την Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, εμφανίζεται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο.

Και τούτο, διότι η ανάκριση βρίσκεται ακόμα σε απολογίες μη πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, ενώ έπονται οι απολογίες των εισαγγελέων που διετέλεσαν στο τμήμα της Διαφθοράς και χειρίστηκαν τους φακέλους με τους δέκα πολιτικούς, ενώ, τέλος, θα κληθεί σε απολογία ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος, όπως έχει δηλώσει μέσω του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα, θα προβάλει σειρά ενστάσεων για ακυρότητες, επιχειρώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Οι δικαστές που θα δικάσουν πολιτικούς πρέπει να έχουν γίνει αρεοπαγίτες πριν κατατεθεί η πρόταση στη Βουλή για προανακριτική επιτροπή.

Με τούτα και με τα άλλα, μετά τον Ιούνιο, και με πιθανότερο ενδεχόμενο η ανάκριση να μην έχει τελειώσει, θα κληρωθεί άλλος ανακριτής, που θα θελήσει –και είναι απολύτως λογικό– χρόνο κάποιων μηνών για να διαβάσει τη δικογραφία.

Ετσι, η όποια απόφαση περί παραπομπής σε δίκη –αν εκεί καταλήξει η υπόθεση, που εκτιμάται και ως το πιθανότερο– χρονικά θα ληφθεί το 2023, οπότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο. Πόσοι αρεοπαγίτες θα υπηρετούν ακόμα στο ανώτατο δικαστήριο και να είναι στις θέσεις αυτές πριν από το 2019;

Γι’ αυτό στην ηγεσία της Δικαιοσύνης προσπαθούν όσο μπορούν να τελειώσει η ανάκριση για να μην καταστεί πραγματικότητα ο φόβος, ότι Ειδικό Δικαστήριο δεν θα μπορεί να συγκροτηθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται και από δικαστικής και από πολιτικής πλευράς.

Και ενώ στην περίπτωση των ερευνών για την ενοχοποίηση των πολιτικών για τη Novartis έτσι έχουν τα πράγματα, για την υπόθεση των χειρισμών του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, που επίσης έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη από τη Βουλή, το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό. Η ανάκριση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία είναι σαφώς μικρότερη σε όγκο δικογραφίας αλλά και σε ελεγχόμενα πρόσωπα από εκείνη της Novartis, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ηδη ο πρώην υπουργός, που ελέγχεται δικαστικά για τους χειρισμούς του στην πολυσυζητημένη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, Νίκος Παππάς, έχει κληθεί σε απολογία από την ειδική ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου για την προσεχή εβδομάδα στις 10 του μηνός. Δύο ημέρες νωρίτερα αναμένεται να απολογηθεί ο επιχειρηματίας και εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος επίσης έχει κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση, ενώ ήταν εκείνος που κατήγγειλε στη Βουλή ότι η συμμετοχή του στον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες ήταν στην πραγματικότητα εικονική, προκειμένου η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει κανάλι δικής της επιρροής.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των δύο κατηγορουμένων για τις τηλεοπτικές άδειες, η ανάκριση θα ολοκληρωθεί με την εξέταση κάποιων μαρτύρων υπεράσπισης και πριν από τη λήξη του τρέχοντος δικαστικού έτους θα κριθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος για την ευθύνη των υπουργών, αν θα πρέπει να γίνει η όχι δίκη.

Η συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου, αν τελικώς έχουμε παραπομπή του Νίκου Παππά, αναμένεται να γίνει το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι, και σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθεί στις αρχές του φθινοπώρου. Αλλωστε η συγκεκριμένη δίκη δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ, καθώς, πέραν όλων των άλλων, η κατηγορία που έχει αποδοθεί από τη Βουλή είναι πλημμέλημα και οι κατηγορούμενοι μόνον δύο.

Στην περίπτωση του Νίκου Παππά, οι αρεοπαγίτες που υπηρετούν πριν γίνει η πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, επαρκούν για να υπάρξει κλήρωση μελών του Ειδικού Δικαστηρίου. Στο δικαστήριο αυτό μετέχουν επτά μέλη του Αρείου Πάγου και έξι από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ κληρώνονται και έξι ακόμα αναπληρωματικοί, τρεις από κάθε ανώτατο δικαστήριο.

Οπότε για τα Ειδικά Δικαστήρια, αν υπάρξουν, υπάρχει ακόμα δρόμος και οι εξελίξεις είναι ρευστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT