Ν. Δένδιας: Διμερή και το Σ.Α.στην ατζέντα

Ν. Δένδιας: Διμερή και το Σ.Α.στην ατζέντα

Σειρά επαφών του Ν. Δένδια κατά την επίσκεψη στο Λονδίνο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Η προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ενημέρωση πρέσβεων πολλών κρατών επί των ελληνικών θέσεων σε σειρά θεμάτων διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων της χώρας μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ζητήματα σχετικά με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκονται στην ατζέντα των επαφών του Ν. Δένδια χθες στο Λονδίνο και σήμερα στη Ρώμη.

«Βρίσκομαι και πάλι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταρχήν μεν για να δω τους πρέσβεις τρίτων χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Αθήνα –το ίδιο θα κάνω και στη Ρώμη– σε μια προσπάθεια, αφενός να προωθήσω την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά, κατά δεύτερον, και για να τους ενημερώσω για τις ελληνικές θέσεις σε μία σειρά από ζητήματα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χθες στο Λονδίνο. Αναφερόμενος επίσης στη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Κρις Χίτον-Χάρις, ο οποίος ασκεί καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, καθώς η Λιζ Τρας είναι σε απομόνωση εξαιτίας της COVID-19, ανέφερε ότι στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονταν θέματα σχετικά και με την εφαρμογή του διμερούς μνημονίου συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. «Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης και κάθε επαφή με τη βρετανική κυβέρνηση έχει για εμάς, για την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μία πολύ μεγάλη σημασία» σημείωσε ο κ. Δένδιας, για να προσθέσει όσον αφορά ειδικότερα τη συζήτηση για το διμερές μνημόνιο ότι στόχος είναι το «πώς θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε και πώς θα μπορέσουμε από την εφαρμογή του να αποκομίσουμε τα περισσότερα, τόσο εμείς, η ελληνική πλευρά όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε θέματα που άπτονται της εφαρμογής του διμερούς μνημονίου συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη μετά το Brexit.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο τραπέζι της συνάντησης αναμενόταν να τεθούν το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως προαναφέρθηκε, προγραμμάτισε να έχει κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του σε Λονδίνο και Ρώμη, συναντήσεις με τους πρέσβεις σειράς κρατών στις δύο πρωτεύουσες  που έχουν παράλληλη διαπίστευση στην Ελλάδα. Πρόκειται, ειδικότερα, για τους πρέσβεις από Μπαχάμες, Μπρουνέι, Αγκόλα, Αιθιοπία, Ακτή Ελεφαντοστού, Δημοκρατία Γουινέας, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Ισημερινή Γουινέα, Κένυα, Κογκό, Λεσότο, Μαδαγασκάρη, Μάλι, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρα, Ουγκάντα, Σενεγάλη, Σομαλία, Τανζανία, Αϊτή, Βολιβία, Γουατεμάλα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινό, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Παραγουάη, Ομάν, Ουζμπεκιστάν και Υεμένη.

Στην ιταλική πρωτεύουσα σήμερα ο κ. Δένδιας προγραμμάτισε συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (World Food Programme) του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ.

Διαμαρτυρία ΥΠΕΞ για Παναγία Σουμελά

Την εντονότατη διαμαρτυρία της Αθήνας προκάλεσε το γεγονός ότι, όπως φαίνεται από εικόνες που προβλήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επετράπη από τις τουρκικές αρχές σε συγκρότημα να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για «βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO», με την επισήμανση πως η συγκεκριμένη Μονή «ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους». Και προστίθεται: «Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής». Το θέμα με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT