Φινλανδική απάντηση στην Αγκυρα για το προσφυγικό

Φινλανδική απάντηση στην Αγκυρα για το προσφυγικό

Ο ΥΠΕΞ της χώρας υπερασπίστηκε Αθήνα και Frontex στο προσφυγικό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να κατηγορήσει την Ελλάδα και τον Frontex για απάνθρωπη συμπεριφορά εναντίον των προσφύγων, όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χάβιστο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, έδωσε «ευρωπαϊκή απάντηση», ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί, καθώς δέχεται μεγάλη πίεση προσφυγικών ροών, ενώ υπενθύμισε στον Τούρκο ομόλογό του το σημαντικό έργο του Frontex για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο κ. Τσαβούσογλου για άλλη μια φορά διατύπωσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική απωθήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Πολλοί μετανάστες από διάφορες χώρες έχουν πεθάνει στη μέση του Αιγαίου λόγω αυτών των απωθήσεων ή ακόμα και επειδή η Ελλάδα έχει τρυπήσει τις βάρκες τους.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κορυφαίες χώρες σε αυτό το θέμα, που αγνοούν τις αυξανόμενες παραβιάσεις τον τελευταίο καιρό, είναι υπεύθυνες όσο και η Ελλάδα». Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Τσαβούσογλου ότι «τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν τα προστατεύει η Ελλάδα, αλλά η Τουρκία».

Ο Τσαβούσογλου είχε νωρίτερα ισχυριστεί ότι η Ελλάδα επιδεικνύει απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι των προσφύγων.

Ο Πέκα Χάβιστο, μόλις άκουσε τις κατηγορίες του κ. Τσαβούσογλου, απάντησε άμεσα και δήλωσε ότι «πρέπει να υπερασπιστώ την Ευρώπη και τον Frontex και όλο το σύστημα της προστασίας των συνόρων. Πρόσφατα, το φθινόπωρο, είδαμε το τι συνέβη στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία. Εκεί υπήρξε ένα πλασματικό κύμα προσφύγων, καθώς οι πρόσφυγες σπρώχτηκαν από τους στρατιώτες της Λευκορωσίας προς τα σύνορα αυτών των χωρών. Εκεί προσπαθήσαμε να λύσουμε το θέμα σε συνεργασία με τις χώρες αυτές και τον Frontex».

Αναλυτές εκτιμούν πως η αναφορά του κ. Χάβιστο «για πλασματικό κύμα προσφύγων» ήταν και έμμεση αιχμή στην Τουρκία για το επεισόδιο που είχε προκαλέσει στον Εβρο, όπου είχε επιχειρήσει να ανοίξει τα σύνορα σε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες για να περάσουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσαβούσογλου θέλησε να συνεχίσει τις κατηγορίες του και τόνισε πως «ο Frontex έχει στηρίξει την απάνθρωπη συμπεριφορά της Ελλάδας στα σύνορα, στις απωθήσεις». Τότε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας υποστήριξε με ένθερμο τρόπο την Αθήνα. Δήλωσε πως η Ελλάδα και η Ιταλία δέχονται μεγάλη πίεση προσφυγικών ροών και τόνισε ότι «πρέπει να σηκώσουμε από κοινού το βάρος αυτού του προσφυγικού κύματος. Αυτές οι χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρέπει να τις υποστηρίζουμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αφού για δεύτερη φορά διαπίστωσε πως θα συνεχιστεί η «κόντρα» με τον Φινλανδό ομόλογό του και ενώ φάνηκε πως δεν περίμενε τέτοια αντίδραση υποχώρησε, προσθέτοντας πως πρέπει να στηριχθούν κι άλλες χώρες, όπως το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT