Δένδιας: «Η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό»

Δένδιας: «Η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό»

Αυστηρό μήνυμα Δένδια προς Αγκυρα – Στις 21 Φεβρουαρίου ο Ονάλ στην Αθήνα για τη «θετική ατζέντα» και την επομένη για τον 64ο γύρο των διερευνητικών επαφών.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 21 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, όπου μαζί με τον ομόλογό του Κώστα Φραγκογιάννη θα προεδρεύσουν της ομάδας που επεξεργάζεται τα μέτρα που συγκροτούν την αποκαλούμενη «θετική ατζέντα». Την επόμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών. Οι προσδοκίες από αυτές τις επαφές είναι χαμηλές, καθώς η Αγκυρα θέτει στο τραπέζι ζητήματα που ξεπερνούν κατά πολύ την ατζέντα της Αθήνας για θαλάσσιες ζώνες, ωστόσο στην ελληνική πρωτεύουσα θεωρούν ότι οι δίαυλοι πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί. Στο ζήτημα της «θετικής ατζέντας» υπάρχει πρόοδος σε 17 από τα 25 μέτρα που συζητούνται, ωστόσο στην Αθήνα επικρατεί εύλογη στάση επιφυλακτικότητας λόγω της διαρκούς έντασης από πλευράς της Τουρκίας. Παράλληλα, ο κ. Φραγκογιάννης θα βρεθεί στα Σκόπια (10-11 Φεβρουαρίου), όπου και θα έχει επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και οικονομικούς παράγοντες της Βόρειας Μακεδονίας. Η Αθήνα και τα Σκόπια προχωρούν τις οικονομικές σχέσεις τους σε μια σειρά ζητημάτων, με κυρίαρχη τη διασύνδεση στον ενεργειακό τομέα, και ο κ. Φραγκογιάννης αποτελεί το πρόσωπο-κλειδί.

Xθες από τη Ρώμη, όπου βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί προσφυγικού. «Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού. Η Τουρκία είναι αυτή που εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της Ε.Ε. και της Ελλάδας. Δεν δικαιούται, λοιπόν, διά να ομιλεί», σημείωσε ο κ. Δένδιας. Ο υπ. Εξωτερικών συναντήθηκε στη Ρώμη με την Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, με 35 Πρέσβεις αφρικανικών, νοτιοαμερικανικών και ασιατικών χωρών, που είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα, κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT