Τέλος με σφοδρή σύγκρουση στο «κεφάλαιο» εξεταστική

Τέλος με σφοδρή σύγκρουση στο «κεφάλαιο» εξεταστική

Σε συγκρουσιακό κλίμα, όπως αναμενόταν, ολοκληρώθηκε χθες και τυπικά η κοινοβουλευτική διαδικασία που άρχισε με τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Σε συγκρουσιακό κλίμα, όπως αναμενόταν, ολοκληρώθηκε χθες και τυπικά η κοινοβουλευτική διαδικασία που άρχισε με τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με εκ διαμέτρου αντίθετα συμπεράσματα από τις εργασίες της εξεταστικής, διασταύρωσαν τα ξίφη τους ανανεώνοντας το ραντεβού της αντιπαράθεσης για τις επόμενες κοινοβουλευτικές μάχες, που αναμένονται από σήμερα κιόλας με την έναρξη της συζήτησης και επεξεργασίας επί των νομοσχεδίων για τις αμυντικές δαπάνες και τον ΕΦΚΑ.

«Η διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση αποδείχθηκε και νόμιμη και διαφανής», είπε για την ουσία της συζητούμενης υπόθεσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, με την κ. Αικατερίνη Παπακώστα – Παλιούρα να συμπυκνώνει τη γαλάζια επιχειρηματολογία λέγοντας μεταξύ άλλων: «Απεδείχθη πέραν πάσης αμφιβολίας η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών προσώπων για τις υπό κρίση υποθέσεις».

Στον αντίποδα κινήθηκε η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Αλ. Τσίπρα να αφήνει να εννοηθεί ότι προσεχώς μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει εκ νέου την υπόθεση: «Βγήκαν κρίσιμα συμπεράσματα από τη διαδικασία, που είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης αυτής από τη Βουλή αργότερα και από τη Δικαιοσύνη». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γενίκευσε την κριτική του προς την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα προχώρησε και σε υποσχέσεις οικονομικού περιεχομένου, αν ηγηθεί κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Ειδικότερα μίλησε μεταξύ άλλων για «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια, αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ» κ.ά.

Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται στη Βουλή, καθώς εκκινεί η συζήτηση επί των νομοσχεδίων για τις αμυντικές δαπάνες και τον ΕΦΚΑ.

«Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται χωρίς μέτρο και χωρίς μέτρημα. Δείχνει ότι συνεχίζει ακατάβλητος στον δρόμο του λαϊκισμού και είναι έτοιμος να ξαναδιαλύσει τα δημόσια οικονομικά, αν ποτέ του δινόταν η ευκαιρία. Οπως ακριβώς έκανε το 2015, φορτώνοντας ένα τεράστιο, αχρείαστο μνημόνιο στις τσέπες των Ελλήνων. Τελικά, προσπαθώντας να πλήξει την κυβέρνηση, χρεοκοπεί πολιτικά ο ίδιος», σχολίασε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου.

Σημειώνεται ότι τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισαν στην κυβερνώσα πλειοψηφία καθεστωτικά χαρακτηριστικά, με τον κ. Τσιάρα μεταξύ άλλων να σχολιάζει ότι είναι υποκρισία να μιλάνε για καθεστωτική συμπεριφορά εκείνοι που κάνουν λόγο για «έλεγχο των αρμών της εξουσίας».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιπροσθέτως, επαναλήφθηκε και χθες η επίκριση προς το ΚΙΝΑΛ ότι τηρεί ίσες αποστάσεις από τη Ν.Δ. και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Μ. Κατρίνη να απαντάει: «Επιλογή μας είναι να τηρούμε μεγάλες και όχι ίσες αποστάσεις από τη Ν.Δ. και από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μας απωθεί ο διχαστικός σας λόγος».

Για «κοκορομαχία» Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας και για «παρωδία» με ευθύνη των δύο μεγάλων σήμερα κομμάτων μίλησε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT