Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει σε εσωκομματικά και οικονομία

Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει σε εσωκομματικά και οικονομία

Ραντεβού για την Τρίτη έδωσαν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το νομοσχέδιο για την αμυντική θωράκιση της χώρας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προμήθεια αεροσκαφών Ραφάλ και φρεγατών Belharra.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού για την Τρίτη έδωσαν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το νομοσχέδιο για την αμυντική θωράκιση της χώρας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προμήθεια αεροσκαφών Ραφάλ και φρεγατών Belharra. Με επαναδιατύπωση των γνωστών ενστάσεων και διαφωνιών του για τους γενικότερους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα αμυντικής πολιτικής και εξοπλισμών, καθώς και με αρκετές παρατηρήσεις επί του συγκεκριμένου νομοθετήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε αδιευκρίνιστη την ψήφο του: Δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να αποσαφηνίσει την τελική του στάση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση προτεραιότητα αυτή την περίοδο εξακολουθεί να είναι η οικονομία. Επιχειρώντας να δείξει πως δεν φοβάται να βρεθεί σε ένα δεξιό «κάστρο», ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να επισκεφθεί την Αργολίδα. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «έγνοια του είναι η διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και όχι τα μέτρα για την ενίσχυση αγροτών και καταναλωτών». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Ν.Δ. «διαχειριστές της συμφοράς» που δεν έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας. «Τα προβλήματα είναι εκρηκτικά και αυτό που διακυβεύεται δεν είναι το κέρδος της παραγωγής αλλά η ίδια η βιωσιμότητα των καλλιεργειών και των παραγωγών μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας σε κατοίκους της Αγίας Τριάδας. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, οι αγρότες που συνομίλησαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του επεσήμαναν πως έχουν να αντιμετωπίσουν τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα λιπάσματα και στα φυτοφάρμακα και ταυτόχρονα τις πιέσεις των μεσαζόντων που ρίχνουν συνεχώς τις τιμές αγοράς των προϊόντων τους.

Επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια για την ψήφο του έναντι της σύμβασης για την προμήθεια των αεροσκαφών Ραφάλ και των φρεγατών.

Εσωκομματικά

Σχεδόν δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου ο διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ έχει φουντώσει. Οι τάσεις συνεδριάζουν, ετοιμάζουν νέα κείμενα με βασικό επίδικο, πέρα από την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη, την ταυτότητα του κόμματος. Ακόμα και για τη νίκη του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις. Το έδαφος που κερδίζουν στην Ευρώπη οι προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας με τον ριζοσπαστισμό να υπολείπεται, σημειώνουν στελέχη από το προεδρικό περιβάλλον.  

Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του να αλλάξει τον τρόπο εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής άσκησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο euro2day: «Η αιφνίδια στροφή του Αλ. Τσίπρα και η εγκατάλειψη των θέσεων που είχε επί χρόνια σε ζητήματα οργανωτικών καταστατικών ρυθμίσεων, προκαλεί μια αχρείαστη εσωστρέφεια. Μεταθέτει αποπροσανατολιστικά την ατζέντα του εσωτερικού μας διαλόγου σε ζητήματα που ελάχιστα απασχολούν την κοινωνία. Τίποτε απολύτως δεν θα κερδίσει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ούτε ο Τσίπρας, αν το κόμμα μας γίνει πιο αρχηγικό, απ’ ό,τι σήμερα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT