«Στοπ» στην παροχολογία από το Μαξίμου

«Στοπ» στην παροχολογία από το Μαξίμου

Ισορροπία μεταξύ στήριξης των αδυνάμων και δημοσιονομικής σταθερότητας

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεδομένο πως βρισκόμαστε έναν περίπου χρόνο πριν από τις εκλογές, η περίοδος που διανύουμε έχει αναπόφευκτα χαρακτηριστικά «προετοιμασίας» για τις επόμενες εθνικές κάλπες, οι οποίες, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η κυβέρνηση, τον έναν αυτόν χρόνο που απομένει θα «παίξει» σε όλα τα επίπεδα ένα βασικό χαρτί, που αποτελεί, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, από τα κομβικότερα πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων: τη σταθερότητα.

Τονίζουν δε, πως τα τελευταία 2,5 χρόνια παρά τις πολλαπλές κρίσεις –υγειονομική, ελληνοτουρκική, κλιματική και ενεργειακή– η κυβέρνηση έχει κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας και έχει σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν από αυτές. Συνεπώς, όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές το κεντρικό αφήγημα θα είναι αφενός η συνέχιση αυτής της σταθερότητας σε συνδυασμό με τη θεσμική αξιοπιστία. Τα παραπάνω μπορούν να μεταφραστούν πολιτικά σε τρεις άξονες:   

Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μόνη σοβαρή και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Οτιδήποτε άλλο είτε θα σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν είτε θα βάζει τη χώρα σε πολιτικές περιπέτειες. Το συγκεκριμένο αφήγημα εκτιμάται πως θα βοηθήσει πολύ στη συσπείρωση του κόμματος, ώστε να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της αυτοδυναμίας, καθώς όπως δείχνουν όλες οι έρευνες οι Ελληνες πολίτες δεν θεωρούν τις κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελεσματικές.

Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ακο- λουθήσει την τακτική της αντιπολίτευσης, η οποία έχει μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο και ζητεί τα πάντα.

Δεύτερον, η κυβέρνηση τονίζει σε κάθε τόνο πως δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, καθώς «η Νέα Δημοκρατία αποτελεί ένα σοβαρό και θεσμικό κόμμα που δεν αλλάζει τους εκλογικούς νόμους ανάλογα τη συγκυρία, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ». Παρά το γεγονός πως ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα γίνουν οι επαναληπτικές εκλογές ψηφίστηκε σε ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο από το σημερινό, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει τίποτα, καθώς κάτι τέτοιο θα εξέπεμπε ένα λανθασμένο μήνυμα, αφενός ηττοπάθειας, αφετέρου πως δεν λειτουργεί θεσμικά και αλλάζει κατά το δοκούν τον εκλογικό νόμο. Εξ ου και, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές στην «Κ», οι εκλογές «θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο και η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει την αυτοδυναμία».  

Το τρίτο χαρτί που θα ρίξει η Νέα Δημοκρατία, θέλοντας να αποδείξει τόσο τη θεσμικότητά της όσο και το γεγονός ότι υπηρετεί τη σταθερότητα, αφορά την οικονομία. Η αντιπολίτευση έχοντας ήδη μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, έχει αρχίσει να ζητάει τα πάντα, καθώς ως γνωστόν τα αιτήματα δεν έχουν κόστος. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτή την τακτική, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως ένα από τα βασικά που θα επιδιώξει το Μαξίμου το επόμενο διάστημα είναι η ισορροπία ανάμεσα στην απαραίτητη οικονομική στήριξη των πιο ευάλωτων –όπως έγινε με την αύξηση του κατώτατου μισθού– και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Η τακτική αυτή είναι μήνυμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί τόσο από βουλευτές όσο κυρίως από υπουργούς μία πίεση για περαιτέρω παροχές, οι οποίες θα εκτροχίαζαν την οικονομική σταθερότητα, ενώ έστελναν λανθασμένο μήνυμα και στις αγορές. Με το τέλος αυτών των σεναρίων η κυβέρνηση αφενός ενισχύει την αξιοπιστία της, αφετέρου βάζει φρένο και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, καθώς η παροχολογία παραδοσιακά συνδέεται με προκήρυξη εκλογών, καλώντας με αυτόν τον τρόπο τους υπουργούς να μην «κατεβάσουν τα μολύβια». Ο στόχος άλλωστε του Μαξίμου είναι το επόμενο εξάμηνο να υπάρξει συντονισμένη δράση που θα συνοδεύεται από «έκρηξη ανάπτυξης», ως αποτέλεσμα της συμπίεσης που υπήρξε τα δύο χρόνια του κορωνοϊού και αυτό να το κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και μέσω του τουρισμού.   

Ξεχωριστή κατηγορία αποτελεί η πολιτική προστασία, που έως τώρα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης, έχοντας καταγράψει τρεις διαδοχικές «ήττες». Την τελευταία εβδομάδα υπάρχει έντονη κινητικότητα προετοιμασίας ενόψει του θέρους, με αλλεπάλληλες συσκέψεις πολλών και διαφορετικών υπουργείων – Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Υγείας– που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην πολιτική προστασία.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT