Κυβέρνηση: Μήνυμα αποχώρησης από την Ουκρανία προς Ελληνες πολίτες

Κυβέρνηση: Μήνυμα αποχώρησης από την Ουκρανία προς Ελληνες πολίτες

Επικοινωνία Δένδια με τον Ουκρανό ομόλογό του

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Στην παραίνεση προς τους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά και σε όσους σχεδιάζουν να την επισκεφθούν να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για το άμεσο μέλλον προχώρησε και η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στη Βασιλίσσης Σοφίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Οι Ενοπλες Δυνάμεις αυτή τη στιγμή δεν εμπλέκονται στην κρίση, ούτε και αναμένεται η ενεργοποίησή τους. Αντιθέτως, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα τοπικά ελληνικά σχολεία έχουν ήδη αποχωρήσει. Σε διπλωματικό επίπεδο, επίσης, αποφασίστηκε να παραμείνει προσωπικό στην πρεσβεία του Κιέβου που θα διεκπεραιώνει τις υποθέσεις των Ελλήνων που παραμένουν στην Ουκρανία, αλλά και να ενισχυθεί το προξενείο στη Μαριούπολη.

Από την Αθήνα σημειώνεται ότι δεν υφίσταται ουδεμία σχέση ανάμεσα στην ενθάρρυνση από πλευράς κυβέρνησης για αποχώρηση των Ελλήνων πολιτών από την Ουκρανία με την υπόθεση του θανάτου δύο ομογενών στο χωριό Γράνιτνα κοντά στη γραμμή επαφής στα ανατολικά της χώρας. Επιγραμματικά, το επεισόδιο έγινε με αφορμή μια ασήμαντη παρεξήγηση που οδήγησε τρεις Ουκρανούς στρατιώτες να ανοίξουν πυρ σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας ακόμα δύο ομογενείς. Ο κ. Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, στον οποίο και τόνισε την ανάγκη προστασίας της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία.

Πέρα από τη σύσκεψη για την παρουσία των Ελλήνων στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκε και μία στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τρέχουσα κρίση για την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα, φυσικά, δεν είναι παρά τμήμα σε μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Λόγω της γεωγραφίας ο αγωγός ΤΑΡ θεωρείται σημαντικός για τη διατήρηση αυξημένων ροών από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας, ενώ η αύξηση των ροών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο μεταφέρεται διά θαλάσσης, είναι πάντα στο τραπέζι.

Μια ασήμαντη παρεξήγηση οδήγησε τρεις Ουκρανούς στρατιώτες να ανοίξουν πυρ, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας ακόμα δύο ομογενείς στο χωριό Γράνιτνα.

Συναντήσεις

Η κρίσιμη αυτή εβδομάδα για το Ουκρανικό ξεκινάει για τον κ. Δένδια με επισκέψεις σε δύο χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε γραμμή σθεναρής αντίθεσης κατά της Ρωσίας, και τελειώνει την Παρασκευή στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Αξίζει να υπογραμμισθεί πόσο σημαντική χρονικά είναι η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Μόσχα, καθώς επιμένουν οι πληροφορίες για επιχειρήσεις στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο, αλλά και το ενδεχόμενο εισβολής. Η Αθήνα παραμένει, βεβαίως, οριοθετημένη σαφώς εντός των απόψεων που εκφράζονται ευρύτερα στο δυτικό στρατόπεδο, ωστόσο επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα, ως εκ τούτου οι εξελίξεις τις επόμενες δύο ημέρες μπορεί να επηρεάσουν πολλά.

Σήμερα ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί τη Φινλανδία και αύριο, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, θα μεταβεί στη Νορβηγία. Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο κ. Δένδιας συνομίλησε χθες και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT