Θεωρείο: Παρασκήνιο από τη Βουλή

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκλεκτικές συγγένειες»

Πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι πολιτικές αποστροφές του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες, στη Βουλή. Κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα πως επικαλείται δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, κάτι που τον ταυτίζει, όπως είπε, με τον Κυρ. Βελόπουλο. «Δεν μου κάνει εντύπωση, γιατί με τον κ. Καμμένο συγκυβερνούσατε. Πάλι τέτοιες εκλεκτικές συγγένειες αναζητείτε», τόνισε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας αυτό που σας έγραφα, πως δεν υπάρχει περίπτωση προσέγγισης Ν.Δ. – Ελληνικής Λύσης.

Αιχμή

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός άφηνε ένα μελετημένο καρφί για τους συμμάχους. Aνέφερε πως, ενώ όλοι στο ΝΑΤΟ «και σωστά» μιλούν για κοινό μέτωπο απέναντι στη Μόσχα εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία, μέσα στο ίδιο το ευρωατλαντικό πλαίσιο «διαγράφεται μία θεμελιώδης αντίφαση» που αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Eνας εταίρος, σταθερός και φιλειρηνικός, απειλείται από ένα άλλον, ο οποίος μάλιστα αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της Συμμαχίας και ενίοτε την εκβιάζει, εξοπλιζόμενος με ρωσικά συστήματα». Μία απάντηση στο επιχείρημα θα είχε ενδιαφέρον.

Η επίκληση στον ιδρυτή

Ο πρωθυπουργός πήρε ξεκάθαρη, πιο ξεκάθαρη δεν γίνεται, θέση υπέρ της Δύσης, βρίσκοντας ευκαιρία κατά το κλείσιμο της τριτολογίας του για αποθεωτική αναφορά στον Κων. Καραμανλή για μία φράση-σύμβολο που είχε πει: «Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι μιας παράταξης της οποίας ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Καραμανλής τη δεκαετία του ’70 είχε πει κάτι το οποίο ισχύει στο ακέραιο, “ανήκομεν εις την Δύσιν”, είτε σας αρέσει είτε όχι».

Η τορπίλη

Σας έγραφα πως ο εμπνευστής της απαλλαγής του φόρου στο πτητικό επίδομα ήταν ο Δ. Χατζηδάκης. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τον «Ναύαρχο» για την πρωτοβουλία. Τα  κοπλιμέντα δεν εξαντλήθηκαν εκεί, καθώς ο Κυριάκος ακούγοντας την ομιλία Χατζηδάκη τον χαρακτήρισε, όπως μου είπε αυτήκοος μάρτυς, «κοινοβουλευτική τορπίλη».

Τεχνογνωσία…

Κλείνω με την επικριτική αναφορά του Μητσοτάκη στον Ανδρέα Παπανδρέου. Aπευθυνόμενος στο ΚΙΝΑΛ, τους θύμισε πως «είχε εκλεγεί το 1981 με κεντρικό σύνθημα “έξω οι βάσεις του θανάτου” και ήρθε το 1983 και υπέγραψε 5ετή επέκταση των συμφωνιών, λέγοντας ότι οι βάσεις μένουν μέχρι που να φύγουν». Και κατέληξε πως «στον χώρο που εσείς αποκαλείτε προοδευτικό κεντροαριστερό» υπάρχει «μια τεχνογνωσία στον λαϊκισμό στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT