Κριτική από Τσίπρα για Αλεξανδρούπολη

Κριτική από Τσίπρα για Αλεξανδρούπολη

Να αναδείξει πως η εξοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι λελογισμένη, αλλά με αντιφάσεις, χωρίς να συμβαδίζει με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Να αναδείξει πως η εξοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι λελογισμένη, αλλά με αντιφάσεις, χωρίς να συμβαδίζει με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή. «Επικαλεστήκατε πως δεν θα πάμε ξανά στα ελλείμματα και την πολιτική διεθνούς αναξιοπιστίας. Και σας ακούει ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του, με τον πληθωρισμό σε υψηλό 25ετίας στο 6,2%, την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς. Δεν έχετε διδαχθεί τίποτα;», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καρφώνοντας, μάλιστα, τη στάση του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε πως δεν θα δώσει λευκή επιταγή ούτε για ένα ευρώ στη «Μητσοτάκης Α.Ε.» συμπληρώνοντας: «Ο,τι θεωρούμε θετικό θα το υπερψηφίζουμε, ό,τι θεωρούμε προβληματικό ή υπάρχουν κάποιες ενδείξεις αδιαφάνειας και σκανδαλώδεις υπερκοστολογήσεις, δεν θα τα υπερψηφίσουμε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν κατανοεί ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η ενέργεια. Υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα των φρεγατών η Ν.Δ. το ακύρωσε το καλοκαίρι του 2020, ενώ η συντήρησή τους έχει προβλεφθεί μόνο για τα τρία πρώτα χρόνια, χωρίς τη συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας. Κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας και για την προμήθεια των έξι επιπλέον Rafale κόστους 1 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε, όπως τόνισε, από τον κ. Μητσοτάκη εκτός θεσμικών διαδικασιών στη ΔΕΘ. «Ολα αυτή τη στιγμή που έχουμε ενισχύσει την Πολεμική μας Αεροπορία με την αναβάθμιση των F-16 και των 18 Rafale, και τη στιγμή που η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από το πρόγραμμα των F-35».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η κυβέρνηση ψηφίζει προγράμματα 7 δισ. για εξοπλισμούς, ενώ δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας.

Σφοδρή ήταν η κριτική που άσκησε ο τέως πρωθυπουργός για την επέκταση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως είναι ο πρώτος ηγέτης της Μεταπολίτευσης που παραχώρησε ελληνικές εγκαταστάσεις στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επ’ αόριστον. «Υποθηκεύετε τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης σε πέντε χρόνια να διαπραγματευθεί για να κερδίσει περισσότερα οφέλη», ανέφερε. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι ήταν πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, «όχι όμως να ενταχθεί σε αμερικανικές επιχειρήσεις και να έχουμε κάθε μέρα δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας». Εκτός από τους εξοπλισμούς και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, το τρίτο αξιακό ζήτημα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε ο κ. Τσίπρας ήταν ο διάλογος με την Τουρκία, ζητώντας να μην είναι προσχηματικός, αλλά ουσιαστικός, αξιοποιώντας και την εκλογή Μπάιντεν.

Οσον αφορά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποστροφή του Γιώργου Τσίπρα ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός», με την αιτιολογία πως η θωράκιση του κράτους είναι ανέφικτη αν εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του παρείχε πλήρη κάλυψη. Ζήτησε αρχικά «να μην απομονώνονται φράσεις» και τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρχει διαφωνία στο ότι η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της αν δεν υπηρετεί μια πολιτική ασφάλειας συγκροτημένη».

ΣΥΡΙΖΑ κατά Καραμανλή

Σε σχέση με τη δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου στον ΣΚΑΪ πως οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Σημίτη χρεοκόπησαν την Ελλάδα, από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι δεν λένε κάτι καινούργιο για τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Μπορεί τα πεπραγμένα του πρώην πρωθυπουργού να μπαίνουν πιο συχνά στη ρητορική του κόμματος, ωστόσο υπενθυμίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα και προεκλογικά, τον Ιούνιο του 2019, είχε επισημάνει πως ο κ. Καραμανλής άνοιξε την πόρτα στα μνημόνια, αφήνοντας τη χώρα με ένα τεράστιο έλλειμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT