Εξοπλιστικά: Θετική ψήφος από Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ και Ελλ. Λύση

Εξοπλιστικά: Θετική ψήφος από Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ και Ελλ. Λύση

Με τη θετική για όλες τις συμβάσεις ψήφο της Ν.Δ., του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, η Εθνική Αντιπροσωπεία χθες ενέκρινε το νομοσχέδιο «για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας», έπειτα από μια πολύωρη και υψηλών τόνων συνεδρίαση.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Με τη θετική για όλες τις συμβάσεις ψήφο της Ν.Δ., του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, η Εθνική Αντιπροσωπεία χθες ενέκρινε το νομοσχέδιο «για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας», έπειτα από μια πολύωρη και υψηλών τόνων συνεδρίαση. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, προβάλλοντας εντόνως τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους, ανέδειξαν τις διαφοροποιήσεις τους κινούμενα ανάμεσα στο «παρών» και το «κατά» στην ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων.

«Παρών» επί της αρχής, «κατά» ως προς τα Rafale και με θετική ψήφο για τις άλλες συμβάσεις δήλωσε από νωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά επί της αρχής και για όλες τις συμβάσεις, με εξαίρεση εκείνη η οποία αφορά τις τορπίλες, για την οποία δήλωσαν «παρών», τάχθηκαν το Κομμουνιστικό Κόμμα και το ΜέΡΑ25. Με κριτική και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβερνητική του πολιτική έναντι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ την περίοδο 2015-2019, συνόδευσε την επικριτική στάση του προς τις επιλογές της σημερινής κυβέρνησης το Κομμουνιστικό Κόμμα. Για «κοινή στρατηγική Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» έκανε χαρακτηριστικά λόγο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «μεγαλώνει ο βαθμός εμπλοκής της χώρας μας» σε αυτούς τους σχεδιασμούς, για να προσθέσει: «Η χώρα μας γίνεται θύτης άλλων λαών και ταυτόχρονα γίνεται στόχος πιθανών αντιμέτρων». Και αφού επαναδιατύπωσε την πάγια θέση του ΚΚΕ για «αποδέσμευση της Ελλάδας από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και τις στρατηγικές συμμαχίες με ΗΠΑ και Γαλλία», τόνισε: «Οφείλουμε να χαράξουμε αυτοτελή γραμμή, μακριά από ιμπεριαλιστικά σχέδια, με κριτήριο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της εργατικής τάξης».

«Η χώρα μας γίνεται θύτης άλλων λαών και ταυτόχρονα γίνεται στόχος πιθανών αντιμέτρων», ανέφερε ο κ. Δημ. Κουτσούμπας.

Νωρίτερα, κριτική σε ιδιαιτέρως έντονο ύφος προς την κυβέρνηση ασκούσε ο κ. Κυρ. Βελόπουλος, ο οποίος αφού παρουσίασε τις γνωστές θέσεις του κόμματός του για τα εθνικά θέματα, σημείωσε πως η χώρα μας έχει εμπλακεί στην ουκρανική κρίση μέσω της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης «αντιμετωπίζει τη γεωστρατηγική και αμυντική ανάλυση με όρους διαφημιστικού ‘”prospectus”, πολύχρωμου μάλιστα. Πετάει δέκα συνθήματα, ένα, δύο, τρία, δεκατρία, 33, και όποιος τσιμπήσει, ό,τι πιάσει», σχολίασε καυστικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ν. Παναγιώτοπουλος, συμπληρώνοντας ειδικά για το ζήτημα της Αλεξανδρούπολης ότι «ενστάσεις έχουν διατυπώσει μόνο ο κ. Βελόπουλος, οι Τούρκοι και οι Ρώσοι. «Η χρήση και η σχέση είναι διμερής, Ελλάδα – Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν εντάσσεται σε κάποιο πλαίσιο νατοϊκής λειτουργίας», προσέθεσε ο κ. Παναγιώτοπουλος.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΜέΡΑ25, η κ. Σοφία Σακοράφα μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «για τις διεθνείς συμμαχίες μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η κυριαρχία μας δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT