ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ: Σύγκρουση με φόντο τις «ίσες αποστάσεις»

ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ: Σύγκρουση με φόντο τις «ίσες αποστάσεις»

Ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ καταγράφεται σε σχεδόν καθημερινή βάση, όπως καταδεικνύουν οι συνεχείς κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις τους.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ καταγράφεται σε σχεδόν καθημερινή βάση, όπως καταδεικνύουν οι συνεχείς κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις τους. Τελευταίο χρονικά περιστατικό κατεγράφη χθες, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ, με αφορμή την επιλογή του ΚΙΝΑΛ να μην υποστηρίξει την ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να ανοίξει και πάλι με άλλο τρόπο η συζήτηση περί ίσων αποστάσεων.

«Η αντίθεση του Κινήματος Αλλαγής στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι κατά κύριο λόγο βαθιά πολιτική και ουσιαστική, και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Δεν θεωρούμε λοιπόν ότι χρειάζεται να εγείρουμε και ζητήματα συνταγματικής φύσης για να αποδειχθεί το λάθος της ουσίας των ίδιων αυτών των ρυθμίσεων», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου. «Ας αφήσουμε το Σύνταγμα ήσυχο. Ας μην κάνουμε καταχρηστική αξιοποίηση του Συντάγματος», πρόσθεσε, αιτιολογώντας την επιλογή του ΚΙΝΑΛ να επιλέξει το «παρών» στη σχετική ψηφοφορία.

Μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την άρνηση της Χ. Τρικούπη να στηρίξει στη Βουλή ένσταση αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ.

Η στάση αυτή προκάλεσε την εντονότατη δυσαρέσκεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ: «Προκαλεί εντύπωση: Στην κοινοβουλευτική παράδοση υπήρχαν οι “ορεινοί”, οι “πεδινοί”, τώρα υπάρχουν και οι “Ελβετοί”, οι άχρωμοι, οι ουδέτεροι. Φαίνεται, συνάδελφοι του ΚΙΝΑΛ, ότι κάνετε την καλύτερη πάσα στη Ν.Δ.», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης.

«Μαθήματα πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, δεν δέχεται. Για να είμαστε εξηγημένοι. Αρα, λοιπόν, πάρτε το απόφαση ότι βολικά στηρίγματα σε εμάς δεν πρόκειται να βρείτε τώρα που πιέζεστε και από τις δημοσκοπήσεις», απάντησε αμέσως η κ. Γιαννακοπούλου και υπενθύμισε στον κ. Σκουρλέτη: «Εσείς μας λέγατε ότι εμείς καταστρέψαμε τη χώρα. Μας κατηγορούσατε “γερμανοτσολιάδες”». Λίγη ώρα αργότερα, μάλιστα και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Απ. Πάνας ουσιαστικά επέστρεφε τα βέλη λέγοντας ότι ως «Ελβετοί» και «άχρωμοι» λειτουργούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είχαν ψηφίσει «παρών» πριν από λίγους μήνες, όταν είχε υποβάλει αίτηση αντισυνταγματικότητας σε τότε νομοθετική πρωτοβουλία της Ν.Δ. η Ελλ. Λύση. «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Τέρμα η πλάκα», τόνισε ο κ. Πάνας. Από το ΚΙΝΑΛ, τέλος, υπενθύμιζαν χθες και τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις μία ημέρα πριν, στην περίπτωση του νομοσχεδίου του ΥΕΘΑ για τα εξοπλιστικά προγράμματα: «Χθες, άλλωστε, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που ψήφισε ένα “άχρωμο” “παρών” στην αμυντική ενίσχυση της χώρας», ελέχθη χαρακτηριστικά από το κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Ν. Ανδρουλάκης.

Αντισυνταγματικές χαρακτήρισαν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ «παρών» ψήφισε η Ελλ. Λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT