Στο επίκεντρο η προστασία του αγροτικού τομέα

Στο επίκεντρο η προστασία του αγροτικού τομέα

Σε πάνελ με θέμα τη γεωργία και τη βιώσιμη ανάπτυξη συμπροήδρευσε (με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μ. Μάρτιν) χθες το πρωί, στο πλαίσιο της συνόδου Ε.Ε.-Αφρικανικής Ενωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε πάνελ με θέμα τη γεωργία και τη βιώσιμη ανάπτυξη συμπροήδρευσε (με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μ. Μάρτιν) χθες το πρωί, στο πλαίσιο της συνόδου Ε.Ε.-Αφρικανικής Ενωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έθεσε στο επίκεντρο της θεματικής αυτής τον συντονισμό για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών και της οικονομίας της υπαίθρου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την προτεραιότητα που δίνει η Ελλάδα στον αγροτικό τομέα ως παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης –συνδεδεμένου με τις παραδόσεις και την κουλτούρα κάθε λαού– και αναφέρθηκε στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν το σύνολο του αγροδιατροφικού τομέα. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, άλλα βασικά σημεία ενδιαφέροντος για την Αθήνα στο πλαίσιο της συνόδου Ε.Ε. – Αφρικανικής Ενωσης, είναι η σχέση της χώρας μας με τα κράτη της Αφρικής όπου ζουν σημαντικές και πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες και η οικονομική και υγειονομική στήριξη προς την αφρικανική ήπειρο.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπροήδρευσε με την Ιρλανδή ομόλογό του σε πάνελ, στο πλαίσιο της συνόδου Ε.Ε. – Αφρικανικής Ενωσης.

Η Ελλάδα, σημειώνεται, έχει ήδη προχωρήσει σε δωρεά τριών εκατομμυρίων εμβολίων κατά της COVID-19 σε αφρικανικές χώρες (από τις 148 εκατομμύρια δόσεις που έχει δωρίσει έως σήμερα η Ε.Ε.). Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μαζί με τον πρόεδρο της Ν. Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα και τον επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, ενημέρωσαν τον Τύπο χθες το πρωί για την πρωτοβουλία μεταβίβασης της τεχνολογίας mRNA σε αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική και πέραν αυτής. Σήμερα μόλις το 1% των εμβολίων που χορηγούνται στην Αφρική παράγεται εκεί· ο στόχος, στην επίτευξη του οποίου έχει δεσμευθεί να συμβάλει η Ε.Ε., είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 60% έως το 2040.

Λιγότερη προβολή στη σύνοδο είχε το ακανθώδες ζήτημα της μετανάστευσης, καθώς η πολιτική της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια εστιάζει κυρίως στην αποτροπή των ροών από την Αφρική και στην επιστροφή όσων φτάνουν στην Ευρώπη. Η τραγική πτυχή της πολιτικής αυτής αναδείχθηκε ξανά προχθές με τα ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο για τους δύο Αφρικανούς μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί στις τουρκικές ακτές τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρότι είχαν φτάσει νωρίτερα στη Σάμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT