«Το ΠΑΣΟΚ στους νικητές των πρώτων εκλογών»

«Το ΠΑΣΟΚ στους νικητές των πρώτων εκλογών»

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, από τη Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζεται ρεαλιστικός ο στόχος της καταγραφής του ως ισχυρού «τρίτου πόλου» στο πολιτικό σύστημα.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερώτημα για τις μετεκλογικές συνεργασίες αποτελεί ρουτίνα σε κάθε συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και οποιουδήποτε στελέχους του Κινήματος Αλλαγής. Στην προχθεσινή του εμφάνιση (Action24), ωστόσο, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έδωσε μια απάντηση πέρα από τις… καθιερωμένες. «Το δίλημμα μετά τις πρώτες κάλπες δεν θα είναι μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μεταξύ νικητών και ηττημένων, με το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη πλευρά», είπε, για να προσθέσει,  μεταξύ άλλων, ότι «θέλουμε σταθερότητα, αλλά με σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».

Η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη μπορεί μεν να γεννάει αβίαστα το ερώτημα «με ποιον;», ωστόσο δίνει παράλληλα και ένα σαφές μήνυμα για τον κύριο στρατηγικό στόχο της Χαρ. Τρικούπη στο προεκλογικό σκηνικό που διαμορφώνεται: ένα ποσοστό, στις κάλπες της απλής αναλογικής, ικανό να μεταφραστεί σε προάγγελο αλλαγής συσχετισμών. Με απλά λόγια, στο ΚΙΝΑΛ, πατώντας στη σταθερά ανοδική δημοσκοπική εικόνα, εκτιμούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις η παράταξη να καταγράψει στις πρώτες εκλογές μια καθαρή άνοδο, έναντι πτώσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και να είναι ο μεγάλος κερδισμένος. «Ετσι θα ξεκινάμε από μια εντελώς διαφορετική εκκίνηση στη δεύτερη αναμέτρηση, ανοίγοντας τον δρόμο για να επιβάλλουμε εμείς πολιτική», σημείωναν κομματικές πηγές, υπερθεματίζοντας.

Αυτή αναμένεται να είναι και η βασική γραμμή το προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι το «μετεκλογικό» είναι και θα παραμείνει ένα επίμονο ερώτημα προς τη Χαρ. Τρικούπη, δημιουργώντας συνθήκες πίεσης. Η στρατηγική ενός «νέου, τρίτου πόλου», συνεπώς, που αντικατοπτρίζεται και στην τοποθέτηση Ανδρουλάκη, στοχεύει και στο να λειτουργήσει ως μοχλός αποσυμπίεσης.  

Σε κάθε περίπτωση, για να επανέλθουμε στο ερώτημα «με ποιον θα γίνει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση;», στο ΚΙΝΑΛ μιλούν εύλογα για πολύ πρώιμη συζήτηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «ασκήσεις επί χάρτου». Αλλωστε και υπό… ψυχρά πολιτικό πρίσμα, οποιοδήποτε ίχνος πρόβλεψης ή αναφοράς σε πιθανά κυβερνητικά σχήματα θα ήταν «αυτοκτονική» κίνηση, πυροδοτώντας μια επιβλαβή σεναριολογία και πλήττοντας το αφήγημα της αυτονομίας και της αλλαγής συσχετισμών. «Η μπάλα είναι στο τώρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά από τον ηγετικό πυρήνα, υπογραμμίζοντας ότι για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω θα πρέπει «το κόμμα να ανοίξει στην κοινωνία με πραγματικές, πειστικές απαντήσεις».

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, από τη Χαρ. Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι κεντρική απόφαση είναι να μην υπάρξει κομματική παρουσία στα μπλόκα, τονίζοντας πάντως την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο με τον αγροτικό κόσμο. Χαράσσουν, έτσι, διαφορετική γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, που βρέθηκε χθες στη Θεσσαλία.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT