Τα «αντίβαρα» Μαξίμου στο μέτωπο της ακρίβειας

Τα «αντίβαρα» Μαξίμου στο μέτωπο της ακρίβειας

Προβληματισμός για τις κινήσεις Ερντογάν

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο βαριές «σκιές», την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και το εισαγόμενο ράλι ακρίβειας, αλλά και πολλά ισχυρά εργαλεία που μπορούν να την οδηγήσουν με σαφές προβάδισμα στην προσεχή διπλή εκλογική αναμέτρηση, ενόψει της οποίας τοποθετούνται πλέον όλα τα κόμματα, θα πορευτεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις τελευταίες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, που επί της ουσίας έχουν ως στόχο η Αγκυρα να «γκριζάρει» και τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, με όχημα την έωλη επιχειρηματολογία περί αποστρατιωτικοποίησης. Η Αθήνα δεν αποκλείει, μάλιστα, η τουρκική πλευρά να προχωρήσει σε κινήσεις «διεθνοποίησης» του θέματος, είτε επιδιώκοντας οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της να συζητηθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ είτε προσφεύγοντας σε άλλα «φόρα»: στις χώρες που υπέγραψαν τις Συμφωνίες Λωζάννης και Παρισίων, στον ΟΑΣΕ ή στο ΝΑΤΟ. Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κάθε τουρκική ρητορική πρόκληση θα απαντάται. Ομως, πλέον εκφράζονται προβληματισμοί για το ενδεχόμενο η Αγκυρα να μεταφέρει αργά ή γρήγορα την ένταση και επί του πεδίου. Εξάλλου και μόνο η βεβαιότητα πως έως τις τουρκικές εκλογές –το αργότερο τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου– ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιμένει στο τρίπτυχο των «γκρίζων ζωνών», της «Γαλάζιας Πατρίδας» και της επιχειρηματολογίας περί αποστρατιωτικοποίησης, αποτελεί πηγή ανησυχίας, αφού προοιωνίζεται χαμηλό βαρομετρικό  διαρκείας με την Αγκυρα.

Το δεύτερο «αγκάθι» είναι, βεβαίως, το ράλι ανατιμήσεων στο μέτωπο της ενέργειας και στο καλάθι της νοικοκυράς. Στο κυβερνητικό επιτελείο κυριαρχεί η εκτίμηση πως εάν δεν υπάρξει «ανάφλεξη» στο μέτωπο της Ουκρανίας, από το τέλος της άνοιξης θα αρχίσει να καταγράφεται αποκλιμάκωση στο ενεργειακό κόστος. Ομως, αντίστοιχη αισιοδοξία δεν υφίσταται στο μέτωπο του πληθωρισμού. Οπως λέγεται, η αυξημένη ζήτηση λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου μπορεί να «κρατήσει» ψηλά τις τιμές, ενώ δεν αποκλείεται οι υφιστάμενες πληθωριστικές πιέσεις να μεταφερθούν και στο πεδίο των υπηρεσιών.

Οπως προαναφέρθηκε, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως διαθέτει ισχυρά αντίβαρα έναντι των ανωτέρω προβλημάτων στο πεδίο της οικονομίας: ειδικότερα, υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις ότι από τον Μάιο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα, που πέραν του άμεσου οφέλους για την οικονομία και τους απασχολούμενους στον χώρο, θα συμβάλει στη συνολική βελτίωση του κλίματος. Δεύτερον, την ίδια περίοδο θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι μεγάλες επενδύσεις που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Τρίτον, από την 1η Μαΐου θα τεθεί σε ισχύ η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενώ ανοικτή παραμένει η προοπτική καταβολής επιδόματος Πάσχα στους ασθενέστερους.

Παράλληλα, σταδιακά ωριμάζουν κυβερνητικές πολιτικές που τροφοδοτούν την ανάπτυξη, αλλά και αποφέρουν σημαντικά οφέλη σε επιμέρους κοινωνικές ομάδες  παρότι περνάνε συχνά «κάτω από το ραντάρ» της δημοσιότητας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, για τον σχεδιασμό της οποίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή της επικεφαλής της  Αθηνάς Χατζηπέτρου. Η κυβερνητική κατεύθυνση και ένας από τους βασικούς στόχους της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και η άρση περιορισμών ή αποκλεισμών που βιώνουν σήμερα οι επιχειρηματίες, ειδικά οι νέοι και όσοι δεν διαθέτουν περιουσιακά εχέγγυα ώστε να λάβουν τραπεζική στήριξη στα πρώτα στάδια της διαδρομής τους.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή η τραπεζική αγορά εκτιμά πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να λάβουν πιστώσεις δεν ξεπερνούν τις 40.000. Η ΕΑΤ επιδιώκει την αύξησή τους σε 100.000. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΑΤ σχεδιάζει την ανάπτυξη πλατφόρμας που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στις τράπεζες, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ίδια. Επίδοξοι δανειολήπτες θα μπορούν να υποβάλουν στην πλατφόρμα έγγραφα που πιστοποιούν την ενημερότητα των επιχειρήσεών τους και περιγράφουν το business plan τους, χτίζοντας μία σημαντική βάση δεδομένων που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τόσο η ΕΑΤ όσο και οι εμπορικές τράπεζες ώστε να αξιολογήσουν κάθε πρόταση.

Τέλος, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει σε 10 μεγάλα πρότζεκτ και μεταρρυθμίσεις, που εκτιμάται πως θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, λειτουργώντας και ως μέτρο σύγκρισης με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν η χώρα εισέλθει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές αναφέρονται:

1. Στην αναμόρφωση του ΕΦΚΑ που δρομολόγησε ο Κωστής Χατζηδάκης και θα οδηγεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων.

Οι «θετικές ειδήσεις» για την οικονομία, τα 10 μεγάλα πρότζεκτ και οι πολιτικές για στοχευμένα κοινά με «εργαλεία», όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

2. Στα σχέδια για τον εξορθολογισμό του ΟΑΕΔ, που επίσης δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας.

3. Στα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, στον απόηχο των ισχυρών αντανακλαστικών που επέδειξαν ο Τάκης Θεοδωρικάκος και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τη δολοφονία του Αλκη στη Θεσσαλονίκη.

4. Στο νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ.

5.  Στις αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη που θα συνοδευτούν από πρόσθετες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

6. Στην προώθηση της ψηφιοποίησης –που συνεπάγεται μείωση της γραφειοκρατίας– σε Δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο και Υγεία.

7. Στις αλλαγές στη Δικαιοσύνη.

8. Στη «νέα» Πολιτική Προστασία, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου.

9. Στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση.

10. Στα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το μετρό Θεσσαλονίκης και ο ΒΟΑΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT