Ηχητικό Βγενόπουλου: Καταγγελίες για εκβιασμό

Ηχητικό Βγενόπουλου: Καταγγελίες για εκβιασμό

Βαρύτατες καταγγελίες, που εκθέτουν με πρωτοφανή ένταση την τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης αλλά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, περιλαμβάνονται σε ηχητικό ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύτατες καταγγελίες, που εκθέτουν με πρωτοφανή ένταση την τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης αλλά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, περιλαμβάνονται σε ηχητικό ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας και από το οποίο προκύπτουν στοιχεία για εκβιασμούς εις βάρος του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου από την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Από καταγεγραμμένη συνομιλία του Ανδρέα Βγενόπουλου με πρόσωπο που μεσολαβούσε για λογαριασμό της προέδρου του Αρείου Πάγου προκύπτει ότι η Βασιλική Θάνου, η οποία είχε επιλεγεί ως πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ζητούσε χρήματα από τον επιχειρηματία, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε εισέλθει στη δίνη δικαστικών εκκρεμοτήτων.

Οι καταγγελίες, βαρύτατες από θεσμικής, συνταγματικής και πολιτικής πλευράς, έρχονται έπειτα από έξι και πλέον χρόνια από το 2016, όταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος σε συνέντευξη Τύπου είχε καταγγείλει ότι εκβιαζόταν από το πολιτικοδικαστικό σύστημα της τότε κυβέρνησης με αιχμή τις δικαστικές εμπλοκές του. Η δημοσιοποίηση του ηχητικού ντοκουμέντου από την ιστοσελίδα iefimerida.gr προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, πολιτικό σάλο, καθώς τα καταγγελλόμενα αφορούν την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ενώ «ακουμπούν» και τον υπόδικο για την υπόθεση της Novartis, πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Το ντοκουμέντο περιλαμβάνει συνομιλία του επιχειρηματία με πρόσωπο που φέρεται να μεσολαβούσε για λογαριασμό της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου.

Οπως προκύπτει από το ηχητικό ντοκουμέντο, η επιχειρηματίας Δήμητρα Μαράτου συνομιλεί για λογαριασμό της προέδρου του Αρείου Πάγου και μετέπειτα νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, μεταφέροντας τα «αιτήματα» για χρήματα που πρέπει να δοθούν στη Βασιλική Θάνου με καλυμμένο τρόπο, ως «βιβλία» και «βιβλιοθήκες». Από τη συνομιλία προκύπτει ότι η Βασιλική Θάνου, που έφθασε να τοποθετηθεί και επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού μετά την αποχώρησή της από το πρωθυπουργικό γραφείο, ξεκίνησε την εκβιαστική πρακτική απέναντι στον Βγενόπουλο πριν γίνει πρόεδρος του Αρείου Πάγου και τη συνέχισε και μετά τη θητεία της ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού.

Οξύτατη στη δημοσιοποίηση της συνομιλίας ήταν πάντως η αντίδραση του δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω και γιου της κ. Βασιλικής Θάνου, Σπύρου Χριστόφιλου, που προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Τι αποδεικνύει περίτρανα η στημένη συνομιλία του ολιγάρχη με την υπάλληλο και αμειβομένη του αφού σύμφωνα με δηλώσεις των ιδίων, της είχε παραχωρήσει μέρος του catering της MIG; Οτι αν αυτοί επιχειρούσαν να με προσεγγίσουν με διεφθαρμένα βιβλία, επειδή εγώ τα βιβλία, σε όλο τον βίο μου, μόνο τα διαβάζω και συγγράφω, θα τους τα πέταγα στα μούτρα…!», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει εξάλλου το γεγονός ότι τότε, το 2016, ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά για να ελεγχθούν οι καταγγελίες του. Ομως, μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η έρευνα ανατέθηκε στην αντεισαγγελέα Αννα Ζαΐρη και αρχειοθετήθηκε μέσα σε πέντε ημέρες χωρίς να εξεταστεί κανένας μάρτυρας.

Μετά τις τωρινές εξελίξεις, η αρχειοθέτηση εκείνης της εποχής μελετάται εκ νέου από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να κριθεί αν υπάρχουν νεότερα δεδομένα που θα δώσουν τη δυνατότητα να διενεργηθεί έρευνα από μηδενική βάση για αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, όπου οι παρασκηνιακές κινήσεις και οι στοχεύσεις δεν συνάδουν με τη λειτουργία μιας ευνομούμενης πολιτείας και ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT