Η Αθήνα ενισχύει την παρουσία της στην Αφρική

Η Αθήνα ενισχύει την παρουσία της στην Αφρική

Τη βούληση της Ελλάδας να ενισχύσει την παρουσία της στην Αφρική αντικατοπτρίζει η νέα στάση που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αυτή τη φορά στη Σενεγάλη.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Τη βούληση της Ελλάδας να ενισχύσει την παρουσία της στην Αφρική αντικατοπτρίζει η νέα στάση που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αυτή τη φορά στη Σενεγάλη.

Μια ημέρα πριν από την επίσκεψη του κ. Δένδια στη Σενεγάλη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίαζε το στάδιο χωρητικότητας 50.000 θέσεων που κατασκευάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από τουρκικές εταιρείες. Ωστόσο, είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα δεν ανταγωνίζεται την Τουρκία στην περιοχή, αλλά έπειτα από δεκαετίες πλήρους απουσίας, επιχειρεί να αποκτήσει μια σταθερή παρουσία. Η σημασία της Σενεγάλης ως έδρας παγκόσμιων οργανισμών αποτελεί έναν από τους λόγους που η Αθήνα προχώρησε στο άνοιγμα πρεσβείας στο Ντακάρ, το οποίο, μεταξύ άλλων, βρίσκεται στο επίκεντρο του γαλλόφωνου αφρικανικού κόσμου.

Επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στη Σενεγάλη – Υπογραφή μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τη Σενεγαλέζα υπουργό Εξωτερικών Αϊσάτα Ταλ Σαλ, ο κ. Δένδιας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «για την Ελλάδα είναι σημαντικό ότι οι απόψεις της Αφρικής ακούγονται στην Ευρώπη». Και συμπλήρωσε ότι «δεν γνωρίζουμε καλύτερα. Μπορούμε να παρέχουμε διευκολύνσεις, μπορούμε να δώσουμε βοήθεια, μπορούμε να παρέχουμε επενδυτικά κεφάλαια, βοήθεια, αλλά δεν γνωρίζουμε την Αφρική καλύτερα από τους λαούς της Αφρικής. Ηλθα εδώ για να ακούσω και να καταλάβω. Οχι για να μιλήσω και να κάνω κήρυγμα». Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τις πολιτικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στους οργανισμούς που εκπροσωπούν, ενώ ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την πρόθεση της Αθήνας να συνεργαστεί με τη Σενεγάλη σε ζητήματα που αφορούν τη ναυτική διάσταση. Μάλιστα είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να δώσει υποτροφίες σε Σενεγαλέζους φοιτητές τόσο για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων όσο και για τις Σχολές Εμποροπλοιάρχων. Και από το Ντακάρ ο κ. Δένδιας αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, σημείωσε ότι τη σχετική σύμβαση (UNCLOS) έχει υπογράψει και η Σενεγάλη. Μάλιστα, είπε ότι για την Ελλάδα «το Διεθνές Δίκαιο είναι το ιερό ευαγγέλιο της εξωτερικής πολιτικής μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT