Ελληνοτουρκικά: Επιμονή Άγκυρας στις διεκδικήσεις

Ελληνοτουρκικά: Επιμονή Άγκυρας στις διεκδικήσεις

Νέες υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά εν μέσω της ουκρανικής κρίσης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Αν και σε γενικές γραμμές η ρωσική εισβολή ευλόγως έχει στρέψει την προσοχή όλων στην Ουκρανία, η Αθήνα παραμένει σε επιφυλακή στην περίπτωση που η Αγκυρα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί αυτή τη στιγμή και να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο. Τους αρνητικούς συνειρμούς των επιτελών στην Αθήνα βοηθούν και οι τουρκικές ενέργειες. Χθες, λίγο μετά τις δέκα το πρωί, δύο ζεύγη τουρκικών F-16 πέταξαν με διαφορά λίγων λεπτών πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι, ενώ μέχρι το βράδυ είχαν καταγραφεί συνολικά 39 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Μάλιστα, τα τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν τέσσερις φορές σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά, τα οποία απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν.

Εκτιμάται πως οι χθεσινές υπερπτήσεις ήταν μια πρακτική αντίδραση της Αγκυρας στο επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στα ανοιχτά των Οινουσσών ανάμεσα σε τουρκικό αλιευτικό και σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από την τουρκική πλευρά. Εκτιμάται, επίσης, ότι με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι εξέφρασαν και την ενόχλησή τους, διότι η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ εκτέλεσε εργασίες επισκευής και αναβάθμισης της πέτρινης κατοικίας στην οποία διαμένει η Ειρήνη Κατσοτούρχη, μοναδική κάτοικος της Κινάρου. Οπως είναι γνωστό, οι Τούρκοι θεωρούν ότι και η Κίναρος περιλαμβάνεται στα «γκριζαρισμένα» νησιά του Αιγαίου, άποψη την οποία προφανώς η Αθήνα απορρίπτει πάγια.

Δύο ζεύγη F-16 πέταξαν, χθες, με διαφορά λίγων λεπτών, πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι.

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική κινητικότητα στο Αιγαίο τη στιγμή που υπάρχει ανοιχτό ένα μέτωπο στην Ουκρανία, το οποίο λόγω της Μαύρης Θάλασσας επιβάλλει την επιφυλακή της Αγκυρας, υποδηλώνει και τη βούληση των Τούρκων επιτελών να στείλουν μήνυμα προς την Αθήνα για τη διατήρηση των διεκδικήσεων στο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι μόνο αυτή την εβδομάδα, μετά τη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας (Δευτέρα) και τις διερευνητικές επαφές (Τρίτη), ακολούθησε η διανθισμένη με υπερβολές και «fake news» εκδοχή του επεισοδίου στις Οινούσσες (Τετάρτη) από την Τουρκία και χθες (Πέμπτη) οι υπερπτήσεις. Εν ολίγοις, παρά το διάλειμμα της Δευτέρας και της Τρίτης, οι Τούρκοι επέστρεψαν στην τακτική υβριδικών απειλών (fake news) και προκλήσεων στο πεδίο.

Η Τουρκία φαίνεται ότι προς το παρόν επιλέγει στρατόπεδο με σαφήνεια, καθώς απορρίπτει τη στρατιωτική εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και γενικά φαίνεται να συντάσσεται πλήρως με το νατοϊκό στρατόπεδο. Βέβαια, η Αγκυρα εξαρτάται ποικιλοτρόπως από τη Ρωσία (ενέργεια) αλλά και στον επισιτιστικό τομέα (ψωμί) τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, και ο πόλεμος ουσιαστικά επιβαρύνει μια ήδη ασθμαίνουσα οικονομία. Επιπλέον, η στρατηγική ιδιότυπη συνεννόηση στη Λιβύη και στη βόρεια Συρία επιβάλλει στην Τουρκία την τήρηση ευαίσθητων ισορροπιών με το Κρεμλίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT