Θεωρείο: Ευκαιρία αλλά όχι για εκλογές

Θεωρείο: Ευκαιρία αλλά όχι για εκλογές

Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τον χρόνο των εκλογών μετά και τις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία, να σας πω ότι ο Μητσοτάκης ουδόλως σκέπτεται εκλογές πριν από το καλοκαίρι, όπως συζητούν πολλοί.

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τον χρόνο των εκλογών –πλήρες ρεπορτάζ στη σελίδα 12– μετά και τις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία, να σας πω ότι ο Μητσοτάκης ουδόλως σκέπτεται εκλογές πριν από το καλοκαίρι, όπως συζητούν πολλοί. Για τον πρωθυπουργό τα όσα πρωτοφανή έλαβαν χώρα με την εισβολή της Ρωσίας δεν αποτελούν παράθυρο ευκαιρίας για εκλογές, αλλά παράθυρο ευκαιρίας να ανεβάσει κι άλλο το διεθνές αποτύπωμα της χώρας και να πείσει με την ευκαιρία αυτή και τους πιο δύσπιστους εταίρους πως η Τουρκία διέπεται από τον ίδιο ιστορικό αναθεωρητισμό με τη Ρωσία. Αμφότερες άλλωστε οι χώρες δεν φαίνεται να έχουν ξεπεράσει το αυτοκρατορικό παρελθόν τους και εξακολουθούν να ζουν με φαντάσματα του παρελθόντος.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία

Οι κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία θεωρούνται από πολλούς ως «light» σε σχέση με την προκλητικότητα της Μόσχας να εισβάλει εν ψυχρώ στην Ουκρανία. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εμπειροι αναλυτές θεωρούν πως από το επόμενο διάστημα η Ρωσία θα παίξει το χαρτί της πολυδιάσπασης των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς η κάθε χώρα έχει εθνικά συμφέροντα με τη Ρωσία που μπορούν να διαρρήξουν το «μέτωπο».

Αποκοπή της Ρωσίας από το Swift

Τα πρώτα δείγματα διεφάνησαν πριν αλέκτορα φωνήσαι. Στη συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το βράδυ για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, πέντε χώρες συνολικά –Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία και Κύπρος– αντιστάθηκαν σθεναρά ώστε να μην υιοθετηθεί η αποκοπή της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift, που θεωρείτο και η πιο ισχυρή κύρωση. Ο λόγος είναι πως οι παραπάνω χώρες έχουν άμεσα ή έμμεσα οικονομικά συμφέροντα με τη Μόσχα.

Η πρόταση Μητσοτάκη

Στην ελληνική πλευρά πάντως, που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, υπάρχει δικαιολογημένα διάχυτη ικανοποίηση, καθώς η πρόταση Μητσοτάκη για την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων στον τομέα της ενέργειας, ώστε να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι στις –δεδομένες– αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου.

«Απόρρητο σχέδιο» για τη Μαριούπολη

Παρά τη μεγάλη δημοσιότητα, ποτέ δεν υπήρξε «απόρρητο σχέδιο» για την απομάκρυνση Ελλήνων από τη Μαριούπολη. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν επέτρεπαν τέτοιο σχεδιασμό, έλεγαν έμπειροι αξιωματούχοι του ελληνικού Πενταγώνου. Παρεμπιπτόντως θυμήθηκα την περίφημη επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας», όταν η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη οργάνωσε την επιχείρηση απομάκρυνσης 2.000 ομογενών από τη Γεωργία, τον Αύγουστο του 1993. Επικεφαλής ήταν ο, τεθνεώς πια, πλοίαρχος Βασίλης Δερτιλής, που ηγήθηκε της ομάδας «βατράχων» των ΟΥΚ. Δεύτερος ο Στέλιος Κωστάλας, ο υποναύαρχος που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από υποδιοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Ενας έμπειρος αξιωματικός με σπουδές στη Σχολή Kennedy του Χάρβαρντ, που ξεχώριζε από τη νεότερη γενιά του Ναυτικού.

Ερώτημα προς τον Γενς Στόλτενμπεργκ

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που έγινε εντός της εβδομάδας, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής (λόγω της ασθένειας της Μαριέττας) ήταν ο Θανάσης Δαβάκης. Ο Ελληνας βουλευτής μάλιστα απηύθυνε ερώτημα προς τον Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με τα μέτρα υλοποίησης της νέας στρατηγικής στροφής του ΝΑΤΟ προς την περιφέρεια της Ασίας – Ειρηνικού, καθώς και για τις ενέργειες που αφορούν το πεδίο της κυβερνοασφάλειας.

Δώρο στον Τσίπρα

Η αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, την περασμένη Κυριακή, στις ανασφάλειες του Αλέξη Τσίπρα λειτούργησε τελικά ως δώρο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η «Ομπρέλα», στην οποία ανήκει ο κ. Τσακαλώτος, είναι πολύ δυνατή οργανωτικά και ενόψει συνεδρίου είχε αρχίσει να αποκτά μεγάλη διείσδυση στα μέλη του κόμματος. Με την αναφορά Τσακαλώτου, ο Τσίπρας «θυματοποιήθηκε» στα απλά μέλη, ενώ και στο εσωτερικό της «Ομπρέλας» υπήρξε μεγάλη δυσαρέσκεια για την αναφορά του πρώην υπουργού, καθώς θεωρούν ότι προχώρησε σε μια προσωπική επίθεση δίχως ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς η «ήττα» Τσακαλώτου είναι διπλή και δύσκολα διαχειρίσιμη.

Ξεκάθαρη θέση

Συνάντηση με τον Ουκρανό και τον Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα είχε το πρωί της Παρασκευής ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο Ελληνας αξιωματούχος μετέφερε στους διπλωμάτες πως στη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν περιθώρια για ίσες αποστάσεις κανενός. «Ή με τη Δύση ή με τη Ρωσία» ήταν το νόημα των λεγομένων του, το οποίο το δικαιολόγησε λέγοντας πως τα όσα πράττει η Μόσχα είναι ενάντια στον πυρήνα των όσων πρεσβεύει η Ε.Ε.

«Επιτήδειοι ουδέτεροι»

Αυτό που είπε ο Βαρβιτσιώτης υποψιάζομαι πως δεν αφορά μόνο τα κράτη-μέλη, αλλά και τα υποψήφια προς ένταξη. Για παράδειγμα η Σερβία, που επιθυμεί διακαώς την ένταξή της στην Ε.Ε., δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση για έναν πόλεμο που γίνεται «στη γειτονιά της», ενώ στο Συμβούλιο της Ευρώπης την Παρασκευή ήταν απούσα στο ψήφισμα της αναστολής της Ρωσίας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στα ενδιαφέροντα, το ότι η Τουρκία ψήφισε «παρών», τηρώντας –κατά την πάγια ιστορική της παράδοση– τη στάση του «επιτήδειου ουδέτερου», όπως γράφει ο Φρανκ Βέμπερ στο ομώνυμο βιβλίο του.

Επίσκεψη στη Μόσχα

Η πρόσφατη επίσκεψη ∆ένδια στη Μόσχα εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι δεν έγινε σε καλό timing και αυτό καταγράφεται στα –λίγα– αρνητικά της ελληνικής διπλωματίας. Το είπε δημοσίως και ο Βενιζέλος αναφέροντας ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ «διαβεβαίωνε ότι έχει πεισθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ρωσική εισβολή», επισημαίνοντας την ακατάλληλη στιγμή της επίσκεψης.

Κλείδωσε τα βόρεια ο Νίκος Παπαθανάσης

Σας έχω και μια πολύ ενδιαφέρουσα εσωτερική πληροφορία. Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, «κλείδωσε» για τα ψηφοδέλτια του Βόρειου Τομέα της Αθήνας ο Νίκος Παπαθανάσης (φωτ.). Ο αν. υπουργός είναι ένα από τα πλέον στενά πρόσωπα του προέδρου Μητσοτάκη και θα δώσει τη μάχη του σταυρού στον Βόρειο Τομέα επιχειρώντας να μπει στην επόμενη Βουλή. Η εξέλιξη αυτή φέρνει ακόμα πιο κοντά στο Επικρατείας τον Θόδωρο Σκυλακάκη.

Θεωρείο: Ευκαιρία αλλά όχι για εκλογές-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT