Αλ. Τσίπρας: «Η Ελλάδα να είναι μέρος της ειρήνης»

Αλ. Τσίπρας: «Η Ελλάδα να είναι μέρος της ειρήνης»

Στην καταδίκη, απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Στην καταδίκη, απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για την απαράδεκτη και αναθεωρητική πολιτική στην οποία βασίζεται η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης. «Να δώσουμε χώρο στη διπλωματία και στον διάλογο. Οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση και ως ευρωπαϊκή χώρα ορθώς στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε αυτές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, ωστόσο πως στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκεται ο Πούτιν και όχι ο ρωσικός λαός, και ότι οι κυρώσεις πρέπει να είναι ένα εργαλείο για την ειρήνη και όχι ένα εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα. «Η απαγόρευση πολιτιστικών έργων είναι λάθος. Οπως δεν απαγορεύτηκε ποτέ ο Μπετόβεν την ώρα της γερμανικής ναζιστικής κατοχής έτσι δεν πρέπει να απαγορευτεί ο Τσαϊκόφσκι και τα μπαλέτα Μπολσόι στην Ελλάδα».

Συνοψίζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρωσική εισβολή, που επιστρέφει την Ευρώπη και τον κόσμο σε σκοτεινές εποχές, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρχει εθνική σύνεση και εξέφρασε τις αντιρρήσεις του κόμματός του σχετικά με την αποστολή αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε πως οι κυρώσεις δεν πρέπει να είναι ένα εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα.

«Θέλω να εκφράσω τις βαθύτατες ανησυχίες μας για ορισμένες πρωτοβουλίες σας, κ. Μητσοτάκη, όχι συνολικά για τη στάση σας. Για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει εισήγηση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς συνεννόηση ή έστω ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αποφασίσατε να στείλετε όπλα στην Ουκρανία. Οχι στο πλαίσιο αποφάσεων και κοινών δράσεων της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ, αλλά μονομερώς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οπως επισήμανε, η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μέρος του πολέμου αντί για μέρος της ειρήνης και υψώνοντας τους τόνους συμπλήρωσε: «Την ώρα που η Ευρώπη κινδυνεύει με ιστορικό πισωγύρισμα, θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα να πρωτοστατήσει σε αυτό. Να αποφασίσει ότι μιας και γυρνάμε στον Ψυχρό Πόλεμο της δεκαετίας του ’50, να επανέλθει και η Ελλάδα στις παρωχημένες στρατηγικές της δεκαετίας του ’50. Να υιοθετούμε ξανά το δόγμα Παπάγου, ούτε καν το δόγμα Καραμανλή».

Κριτική για την ενέργεια

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την πολιτική που ακολούθησε στο ενεργειακό και στο ζήτημα της ακρίβειας. «Μην προσπαθείτε να κρύψετε τις ευθύνες σας για τις τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια και τις επιλογές σας που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή κοινωνική κρίση πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Ελλάδα είναι ήδη πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειας στην Ε.Ε. εξαιτίας άστοχων κυβερνητικών επιλογών, εξαιτίας της ολιγωρίας στη λήψη μέτρων και εξαιτίας των εσφαλμένων δημοσιονομικών προτεραιοτήτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT