Ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής

Η Αθήνα αποκρυπτογραφεί το νέο τοπίο που διαμορφώνεται σε κάθε επίπεδο

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή έχει άμεσο και ισχυρό αντίκτυπο και στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, διπλωματικό και πολιτικό, με την Αθήνα να επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το εντελώς νέο τοπίο και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Στο οικονομικό πεδίο

Ο πρώτος και άμεσος αντίκτυπος εντοπίζεται στην έκρηξη των τιμών στην ενέργεια, με το επακόλουθο ράλι στις τιμές που επηρεάζει τα πάντα. Την Παρασκευή το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας έσπασε νέο ρεκόρ, καθώς η τιμή της μεγαβατώρας έφτασε στα 362,22 ευρώ, από 281,7 ευρώ, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο κατά 28,56%. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω συνεχών παρεμβάσεων να συγκρατήσει την εκτόξευση των τιμών. Μέσα στην εβδομάδα είχαμε διπλή παρέμβαση Μητσοτάκη τόσο στη Βουλή όσο και στο υπουργικό συμβούλιο, με την οποία έδειξε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί στη γραμμή της συνεχούς και χωρίς διακοπή στήριξης των νοικοκυριών και ειδικά των πιο ευάλωτων. Στις επιπτώσεις του οικονομικού πεδίου εντάσσεται και ο τουρισμός. Οι προβλέψεις πως φέτος το καλοκαίρι θα επιστρέφαμε στα τουριστικά επίπεδα του 2019 δεν φαίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες να είναι καθόλου πιθανές. Δεν είναι μόνο οι Ρώσοι τουρίστες, όπως λέγεται, που δεν θα έρθουν λόγω της ξεκάθαρης θέσης της Ελλάδας υπέρ του αμυνόμενου ουκρανικού λαού. Είναι κυρίως το ευρύτερο κλίμα που διαμορφώνεται σε όλη την Ευρώπη, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην επιστροφή σε προ κορωνοϊού επίπεδα.

Σε διπλωματικό επίπεδο

Οι προβλέψεις πως το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα θα επέστρεφε στα τουριστικά επίπεδα του 2019 δεν είναι καθόλου πιθανές υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η Αθήνα εξαρχής είχε στόχο να «συρθεί» η τουρκική πλευρά υπέρ της Δύσης και να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη, καθώς η Τουρκία επέλεξε να κινηθεί στη λεπτή γραμμή της ουδετερότητας, προχωρώντας μόνο στο κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ. Πρόκειται ωστόσο για μία κίνηση χωρίς άμεσο αντίκτυπο στον πόλεμο, όπως συνομολογούν έμπειρες διπλωματικές πηγές. Η Αθήνα λοιπόν βρίσκεται εμπρός σε ένα γρίφο για το πώς θα κινηθεί η Τουρκία το επόμενο διάστημα. Κεντρική βούληση της κυβέρνησης είναι να καταστήσει σαφές στη διεθνή κοινότητα πως ο «ιστορικός αναθεωρητισμός» που διέπει τη Μόσχα χαρακτηρίζει και την Αγκυρα, καθώς ο Ερντογάν έχει μιλήσει ακόμα και για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Στην Αθήνα πάντως εκτιμούν πως η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και οι σκληρές κυρώσεις της Δύσης λειτουργούν αποτρεπτικά για την Τουρκία. Οι ίδιες εκτιμήσεις λένε πως πολύ δύσκολα η Δύση, μετά και τα τελευταία γεγονότα, θα άφηνε μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία δηλαδή, να απειλήσει σοβαρά ένα άλλο μέλος της Συμμαχίας.

Σε πολιτικό επίπεδο

Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο είναι πολλαπλές. Κατ’ αρχάς, όπως συμβαίνει σε όλες τις κρίσεις, έχουμε ενίσχυση του πρώτου κόμματος και του πρωθυπουργού. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κυβέρνηση αυξάνει τα ποσοστά της και πάλι, κάτι που έχει να γίνει από το περυσινό καλοκαίρι και τις καταστροφικές πυρκαγιές. Από τον Αύγουστο έως τον πόλεμο, κάθε μήνα τα ποσοστά της Ν.Δ. υποχωρούσαν και από λίγο.

Η άνοδος που σημειώνεται τώρα είναι αναμενόμενη, καθώς το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται παγκοσμίως είναι ρευστό και πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις οι πολίτες στοιχίζονται υπό την ηγεσία τους. Ταυτόχρονα, στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό επανέρχονται διλήμματα σχεδόν «ξεχασμένα».

Η συζήτηση που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να επαναφέρει το δόγμα «Ανήκομεν εις την Δύσιν» και τον Τσίπρα να «απαντά» πως η Ελλάδα ανήκει και στην Ανατολή και στη Δύση και στον Βορρά και στον Νότο, ανοίγει μια πολύ σημαντική συζήτηση με μεγάλο βάθος και καίριας σημασίας, που δεν μπορεί παρά να απασχολήσει την εγχώρια πολιτική ατζέντα έως τις εκλογές.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT