ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοσκοπός η προοδευτική κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοσκοπός η προοδευτική κυβέρνηση

Τα σενάρια στον δρόμο προς τις κάλπες

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η ακρίβεια είχε φέρει τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κάνει σχεδόν αδύνατη κάθε εκλογική πρόβλεψη. Οσοι στον ΣΥΡΙΖΑ στοιχημάτιζαν τα λεφτά τους πως οι κάλπες δεν θα στηθούν πριν από το φθινόπωρο, πλέον κάνουν δεύτερες σκέψεις. Κάθε σοβαρή κρίση προκαλεί μια «συσπείρωση γύρω από τη σημαία», λένε, και δεν αποκλείουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία προκειμένου να σταματήσει την όποια φθορά έχει η Ν.Δ. «Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ένα δίχτυ ασφαλείας που περιορίζει την ταχύτητα της πτώσης», υποστηρίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρίσκεται σε νέο συναγερμό. Πιστεύουν, ωστόσο, πως δεν θα κρατήσει για πολύ. Στην κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας αποδίδουν τη στροφή του πρωθυπουργού προς τον καραμανλισμό με το «ανήκομεν εις την Δύσιν» και την προσπάθεια να καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ χαμηλό εθνικό φρόνημα, χωρίς επιτυχία, όπως επισημαίνουν. Οσο για το νέο παπανδρεϊκό άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα με το «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», είναι μέρος του παιχνιδιού. Στη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, ακόμα «βγάζουν καπνούς».

Το δίλημμα

Στην Κουμουνδούρου έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το πώς θα εκμεταλλευτούν το γεγονός πως η «γαλάζια» παράταξη από την «εξώσφαιρα» του 40% έχει πέσει στη ζώνη της «στρατόσφαιρας» του 30%. Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να ζητεί εκλογές και με όσα αναφέρει φαίνεται πως το μοντέλο εξουσίας θα μπει και αυτό στο παιχνίδι. «Μία ή δύο εκλογές με αμφίβολο αποτέλεσμα;» θα αρχίσει να ρωτάει τους πολίτες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το δίλημμα μπορεί να τεθεί κι αλλιώς: «Απλή αναλογική για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας ή επιστροφή στις αυτοδυναμίες που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία;»

Πιστεύουν πως οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου δεν έχουν λόγο να μην εμπιστευτούν τις τύχες τους στις κεντροαριστερές δυνάμεις. Για έναν και βασικό λόγο: είναι το μόνο σχήμα που δεν έχουν δει στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Σε αντίθεση με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να φύγει η Ν.Δ. και να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση», τόνιζε κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου στην «Κ». Αποκαλύπτοντας με αυτή τη φράση όλη τη στρατηγική του κόμματος στον δρόμο προς τις κάλπες και επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ που δημοσίευσε η «Κ» στις 6 Φεβρουαρίου για τον σχηματισμό ακόμα και μιας κυβέρνησης μειοψηφίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, αν η σειρά των κομμάτων δεν αλλάξει. Θα έχει συμφωνημένα μικρή θητεία, π.χ. εξάμηνη, και οριοθετημένη προγραμματική συμφωνία που θα περιλαμβάνει αύξηση κατώτατου μισθού, κατάργηση του εργασιακού νόμου Χατζηδάκη κ.ά. Στόχος της θα είναι να δοθεί ένα πρώτο δείγμα γραφής της προοδευτικής διακυβέρνησης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρεθούν τα «πρόθυμα» κόμματα που θα συμφωνήσουν να απέχουν από την ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε διά της ανοχής τους να διευκολύνουν τον σχηματισμό πλειοψηφίας.

Υπενθυμίζεται πως το Σύνταγμα προβλέπει, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, να δοθούν διερευνητικές εντολές στις τρεις πρώτες δυνάμεις. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση απαιτούνται είτε 151 ψήφοι είτε το λιγότερο 120 «ναι» σε 239 παρόντες βουλευτές. Από τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ διαθέτουν ένα ποσοστό άνω του 40% και υπερτερούν κατά σχεδόν 10 μονάδες από τη Ν.Δ., ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη «νομιμοποίηση» να υποστηρίξει ότι η εντολή του λαού είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης της Κεντροαριστεράς, έστω και προσωρινής. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, άλλωστε, η απλή αναλογική δεν είναι ο δρόμος προς την ακυβερνησία, όπως την κατηγορούν, αλλά οδηγεί στην αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος στη χώρα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Η στρατηγική της Κουμουνδούρου, το μοντέλο εξουσίας που μπαίνει στο παιχνίδι και τα νέα δεδομένα στον χώρο του Κέντρου.

Η εξίσωση βεβαίως είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης να προχωρήσει σε μια κίνηση που ενδεχομένως να τον εκθέσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Ποιο λόγο έχει να μη δοκιμαστεί στην ενισχυμένη αναλογική προκειμένου να γίνει ο απόλυτος ρυθμιστής των εξελίξεων;

Με δεδομένο μάλιστα ότι ο «μουντζούρης» της ακυβερνησίας δεν θα πέσει πάνω του από τις πρώτες κάλπες. Ή, γιατί να μην επιλέξει τη σίγουρη λύση της συνεργασίας με το πρώτο κόμμα, που με βάση αυτό το σενάριο θα είναι η Ν.Δ.; «Γιατί αυτό έγινε πριν από δέκα χρόνια και οδήγησε το ΠΑΣΟΚ το 2015 στο 4,68%», απαντούν στο τελευταίο ερώτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή πάντως στην πολιτική, σε αντίθεση με τη ζωή, «όποιος πάει για τα λίγα χάνει τα πολλά», ο Αλέξης Τσίπρας το μόνο σενάριο που επεξεργάζεται είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Οτιδήποτε άλλο είναι θολό, μη σταθερό και προκαλεί περιπέτειες.

Με οδηγό τα αποτελέσματα του 2019, σε συνθήκες απλής αναλογικής ΣΥΡΙΖΑ (103) και ΚΙΝΑΛ (27) φτάνουν μαζί μόλις τις 130 έδρες. Ακόμα δηλαδή και αν ΚΚΕ (17) και ΜέΡΑ25 (11) αποφάσιζαν να απέχουν από την ψήφο εμπιστοσύνης, οι παρόντες βουλευτές θα γκρέμιζαν ένα τέτοιο σενάριο. Είναι σαφές πως καθοριστικό ρόλο θα παίξει το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, όπως και το αν το δεύτερο και τρίτο κόμμα έχουν έναν «αέρα» τουλάχιστον 140 ψήφων.

Ολες οι παραπάνω ασκήσεις στηρίζονται στα νέα δεδομένα που υπάρχουν στον χώρο του Κέντρου.

Κυρίαρχος εξακολουθεί να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο στην Κουμουνδούρου βλέπουν να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ. Το αντι-ΠΑΣΟΚ ρεύμα που υπήρχε στην Αριστερά, και εντάθηκε με το αντιμνημόνιο, έχει κλείσει τον κύκλο του μέσα στην περίοδο της διακυβέρνησης των 4,5 ετών.

Την ίδια στιγμή, το σκληρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα της Χαριλάου Τρικούπη έχει εξασθενήσει, και μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη εκτιμάται ότι δεν έχει δυναμική.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Live – Πόλεμος στην Ουκρανία: 13η μέρα εισβολής – Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT