Σολτς: «Παγώνει» τη συζήτηση για εμπάργκο σε εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία

Σολτς: «Παγώνει» τη συζήτηση για εμπάργκο σε εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία

«Η προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη για τη θέρμανση, τις μεταφορές, την ηλεκτροδότηση και τη βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλιστεί με οποιονδήποτε άλλον τρόπο αυτή τη στιγμή», τόνισε ο κ. Σολτς.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Φρένο στη συζήτηση για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία βάζει το Βερολίνο. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε δηλώσεις του προ ολίγου, ανέφερε ότι «η Ευρώπη εσκεμμένα εξαίρεσε τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες από τις κυρώσεις […] Η προμήθεια ενέργειας [από τη Ρωσία] στην Ευρώπη για τη θέρμανση, τις μεταφορές, την ηλεκτροδότηση και τη βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλιστεί με οποιονδήποτε άλλον τρόπο αυτή τη στιγμή», τόνισε ο κ. Σολτς. «Συνεπώς [οι προμήθειες αυτές] είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και για την καθημερινή ζωή των πολιτών μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, παρ’ ότι σημείωσε «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι «δεν πρέπει να λάβουμε εμείς την πρωτοβουλία για τη διακοπή των εισαγωγών πετρελαίου, αερίου και άνθρακα» από τη Ρωσία.

Οι παρεμβάσεις έρχονται σε μία κρίσιμη συγκυρία, με την πρόταση για επέκταση των κυρώσεων στον τομέα της ενέργειας να κερδίζει συστηματικά έδαφος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», τουλάχιστον τέσσερα κράτη-μέλη πιέζουν για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο οποίο η εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία είναι σημαντικά μικρότερη σε σύγκριση με το αέριο, ενώ τα έσοδα που αποφέρει στη ρωσική οικονομία είναι τριπλάσια έναντι των εξαγωγών αερίου.

Όπως σημειώνει, δε, ο αναλυτής ενέργειας του Bloomberg Χαβιέ Μπλας, η τρέχουσα κατάσταση είναι η χειρότερη δυνατή για τη Δύση: η αγορά έχει προεξοφλήσει το εμπάργκο στο πετρέλαιο, με αποτέλεσμα η τιμή του Brent να αγγίζει νωρίτερα σήμερα τα 140 δολάρια/βαρέλι. Όσο συνεχίζουν να επιτρέπονται οι εξαγωγές, εξηγεί ο Μπλας, η προσδοκία του εμπάργκο απλά μεταφράζεται σε έσοδα-ρεκόρ για το ρωσικό κράτος – και σε περισσότερο πόνο για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις από τη 12η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT