Υπ. Εξωτερικών: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ζαχάροβα»

Υπ. Εξωτερικών: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ζαχάροβα»

Ως απαράδεκτες και απολύτως ασύνδετες με τη διπλωματική πρακτική και τους ιστορικούς δεσμούς των λαών Ελλάδας και Ρωσίας, περιορίστηκε να χαρακτηρίσει η Αθήνα τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Ως απαράδεκτες και απολύτως ασύνδετες με τη διπλωματική πρακτική και τους ιστορικούς δεσμούς των λαών Ελλάδας και Ρωσίας, περιορίστηκε να χαρακτηρίσει η Αθήνα τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα καταγράφηκαν μόλις λίγα 24ωρα μετά τις πολύ πιο διπλωματικές τοποθετήσεις του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή η κ. Ζαχάροβα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα έχει εξαπολυθεί «άνευ προηγουμένου εκστρατεία» δυσφήμισης της Ρωσίας. «Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, κυριολεκτικά συναγωνίζονται τους ομοϊδεάτες τους σε αυτό. Υποκριτικά μιλούν για “απρόκλητη επίθεση” εναντίον της Ουκρανίας, για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο “μαζική εισβολή” κ.ά.», ανέφερε η κ. Ζαχάροβα, η οποία πρόσθεσε ότι «σε αυτή τη βάση λαμβάνονται βαθύτατα εσφαλμένες, εγκληματικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων στην Ουκρανία», ενώ αφήνονται και αιχμές για την ομογένεια καθώς, όπως ανέφερε, «στο τέλος, τα όπλα θα στραφούν και εναντίον των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα και οι οποίοι έχουν ήδη πέσει θύματα αυτής της απάνθρωπης τακτικής».

Το υπουργείο Εξωτερικών τις χαρακτήρισε απολύτως ασύνδετες με τους ιστορικούς δεσμούς των λαών Ελλάδας και Ρωσίας.

Η κ. Ζαχάροβα καταλήγει αναφέροντας ότι «ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος –την κρίσιμη στιγμή– έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή».

Στην κ. Ζαχάροβα ανέλαβε να απαντήσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ο οποίος σημείωσε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας».

Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Λονδίνο όπου συναντήθηκε με την ομόλογό του τού Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας, με την οποία και συζήτησε για την κρίση που έχει επιφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ανάγκη ελληνοβρετανικού συντονισμού. Από τις συζητήσεις των δύο υπουργών δεν έλειψαν ούτε τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς αυτά επηρεάζονται εμμέσως από τη συνεχιζόμενη κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT