Μήνυμα στη Βουλή υπέρ των γυναικών και κατά της βίας

Μήνυμα στη Βουλή υπέρ των γυναικών και κατά της βίας

Με τη σκέψη στις γυναίκες της Ουκρανίας και με το βλέμμα στις Ελληνίδες, πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας τίμησαν χθες, εντός και εκτός Βουλής, την αφιερωμένη στη γυναίκα παγκόσμια ημέρα.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Με τη σκέψη στις γυναίκες της Ουκρανίας και με το βλέμμα στις Ελληνίδες, πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας τίμησαν χθες, εντός και εκτός Βουλής, την αφιερωμένη στη γυναίκα παγκόσμια ημέρα.

«Εχουμε στην καρδιά και το μυαλό μας τις γυναίκες της Ουκρανίας», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας σε ειδική, κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ισότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, για να προσθέσει μεταξύ άλλων ότι στις «κοινωνίες μας που βιώνουν μια πολυδιάστατη κρίση με άδηλη έκβαση, η θέση της γυναίκας, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την πλήρη και ίση άσκηση των δικαιωμάτων της, συχνά ολισθαίνει προς τα πίσω». Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για την «έξαρση της έμφυλης βίας» για να τονίσει: «Οι γυναικοκτονίες αυξάνονται, ρίχνοντας βαριά σκιά στον κοινωνικό μας βίο».

Σχεδιασμός εφαρμογής για «panic button».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, αφού μίλησε για τις πτυχές του εθνικού σχεδίου «για την ισότητα των φύλων» που έχει –όπως σημείωσε– καταρτιστεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε και σε νέες πρωτοβουλίες. Ειδικά όσον αφορά το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τον υπό εξέλιξη σχεδιασμό εφαρμογής στην κινητή τηλεφωνία, η οποία «θα επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητάει βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της. Το ”panic button”, όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες και ήταν αίτημα πολλών ετών των ελληνικών γυναικείων οργανώσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Ηρθε η ώρα για τη νομική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”», τονίζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, ανακοινώνοντας ότι πρότεινε ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ «την καθιέρωση σε όλα τα επίπεδα, σώματα και όργανα του κόμματος, την ισάριθμη αντιπροσώπευση ανδρών – γυναικών».

Με δηλώσεις και ανακοινώσεις όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στα δικαιώματα της γυναίκας και σε πολιτικές, οι οποίες θα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της θέσης της στη σύγχρονη κοινωνία, ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών μίλησαν για τις σχετικές πολιτικές στον τομέα ευθύνης τους και στελέχη της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT