Αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την οικονομία

Αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την οικονομία

Από τη στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πατήσει το «κουμπί» των εκλογών πριν από το καλοκαίρι, το πεδίο της οικονομίας θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας όλο το επόμενο διάστημα.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πατήσει το «κουμπί» των εκλογών πριν από το καλοκαίρι, το πεδίο της οικονομίας θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας όλο το επόμενο διάστημα. Υποστηρίζουν πως για την κυβέρνηση το αφήγημα πλέον έχει βρεθεί και είναι το θολό περιβάλλον και η αβεβαιότητα που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αρκετοί στην Κουμουνδούρου συμπληρώνουν, μάλιστα, πως με το επιχείρημα της συγκρότησης μιας νέας σταθερής με ορίζοντα τετραετίας κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης θα αποφύγει να πιει το «πικρό ποτήρι» των συνεπειών της ακρίβειας.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί δικαιολογία για το Μαξίμου. Ολα τα στελέχη στις δημόσιες τοποθετήσεις τους επαναλαμβάνουν πως οι ανατιμήσεις έχουν καταγραφεί εδώ και αρκετούς μήνες στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στη βενζίνη και στα είδη πρώτης ανάγκης. «Σαφώς η πολεμική κρίση θα επιδεινώσει την κατάσταση, αλλά η βασική ευθύνη ανήκει στον κ. Μητσοτάκη, που εδώ και δυόμισι χρόνια με τις επιλογές της κυβέρνησής του έχει αφήσει τη χώρα απροστάτευτη και αθωράκιστη απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης. Για παράδειγμα, η επιλογή της απολιγνιτοποίησης την ώρα που το φυσικό αέριο έχει 20πλασιάσει την τιμή του αποδεικνύεται μοιραία», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας «Στο κόκκινο». Ο γραμματέας του κόμματος αναφέρθηκε και στη ΔΕΗ: «Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει σοβαρές ευθύνες και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Από το 2019 η λογική της κυβέρνησης ήταν να πορεύεται με βάση την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ – που δεν είναι πια δημόσια. Αύξησε έτσι από τότε τα τιμολόγια κατά 15%. Αυτά ήταν “παγωμένα” επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Η Κουμουνδούρου δεν αποκλείει ο κ. Μητσοτάκης να πατήσει το «κουμπί» των εκλογών πριν από το καλοκαίρι.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση χτυπούν καμπανάκι και ζητούν στροφή του Μαξίμου από τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει έως τώρα στην ενέργεια, στην εργασία και στους μισθούς. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται δεν αποκλείουν να οδηγηθεί η χώρα σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση, επιμένοντας πως η μόνη λύση είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Χιλιάδες πολίτες βλέπουν σήμερα τους λογαριασμούς του ρεύματος και βουλιάζουν στην απόγνωση», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Open. Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως τα μέτρα που έχει πάρει έως τώρα το Μαξίμου δεν είναι αρκετά. Χαρακτήρισαν από την πρώτη στιγμή «σταγόνα στον ωκεανό» τη ρύθμιση που επιβάλλει πλαφόν στο κέρδος των επιχειρήσεων για τα βασικά είδη.

Υποστηρίζουν ότι πρέπει άμεσα να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ και να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, όπως έκανε η Γαλλία. Παράλληλα, ζητούν αποφασιστική πάταξη της αισχροκέρδειας και ουσιαστική στήριξη της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT