Μέτρα Ε.Ε. κατά της ενεργειακής κρίσης ζητεί το ΚΙΝΑΛ

Μέτρα Ε.Ε. κατά της ενεργειακής κρίσης ζητεί το ΚΙΝΑΛ

Για ανεπαρκείς κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στην κλιμακούμενη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ανεπαρκείς κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στην κλιμακούμενη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής. Η Χαρ. Τρικούπη εντείνει την κινητικότητά της στο φλέγον πεδίο των ανατιμήσεων, με το βλέμμα τόσο εντός συνόρων, όπου είναι σαφές ότι πρόκειται για ζήτημα που θα παραμείνει στην κορυφή και της πολιτικής ατζέντας, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως φάνηκε από τις παρεμβάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη κατά την παρουσία του στο Στρασβούργο τις τελευταίες ημέρες.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, το ΚΙΝΑΛ, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Δημήτρη Μάντζου, σημείωσε ότι οι προτάσεις του κ. Μητσοτάκη δεν αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση. «Είναι άμεση ανάγκη να τεθεί πλαφόν στις εξωφρενικές χρηματιστηριακές τιμές όχι μόνο στο φυσικό αέριο, αλλά και στο πετρέλαιο», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας παράλληλα άμεση φορολόγηση «στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών», με ειδική εισφορά και με προκαταβολή για να ενισχυθεί η ρευστότητα, αλλά και εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.

Συνάντηση με τον σοσιαλδημοκράτη αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, είχε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Την ίδια ώρα, μέσω των τοποθετήσεων του Ν. Ανδρουλάκη το περασμένο διήμερο στο Στρασβούργο επιχειρήθηκε να αναδειχθεί και το ευρωπαϊκό πρόσημο αντιμετώπισης της κρίσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ίδιος στις παρεμβάσεις του έκανε λόγο για ανάγκη «υπερεθνικών χρηματοδοτικών εργαλείων», προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για «μια κρίση που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της».

Στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου υπήρξε και συνάντηση με τον σοσιαλδημοκράτη αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος συμφώνησε να παρουσιάσει τον ερχόμενο Ιούνιο από κοινού με τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ εκδήλωση για το λεγόμενο «Green Deal». Πρόκειται για μια εξέλιξη που στη Χαρ. Τρικούπη αναδείκνυαν με έμφαση, κυρίως για δύο λόγους. Τόσο λόγω του ρόλου του κ. Τίμερμανς, ο οποίος είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, κατέχει δηλαδή έναν σημαντικό ρόλο στο κρίσιμο ενεργειακό πεδίο, όσο και γιατί η εκδήλωση θα συμπέσει χρονικά με το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, που προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουνίου – αν δεν προκύψει… εκλογικός αιφινιδιασμός. Εκτιμάται, εν ολίγοις, ότι η παρουσία του Ολλανδού θα εντείνει το σοσιαλδημοκρατικό και το ευρωπαϊκό πρόσημο, σε μια διαδικασία από την οποία η Χαρ. Τρικούπη επιθυμεί να εκπέμψει μηνύματα επανεκκίνησης αλλά και εξωστρέφειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT