Σε εκλογικό συναγερμό το ΚΙΝΑΛ

Εικόνα εκλογικής ετοιμότητας, αν όχι συναγερμού, εκπέμπεται το τελευταίο διάστημα από το στρατόπεδο του Κινήματος Αλλαγής, ενώ παράλληλα θέμα ημερών είναι η επίσημη παρουσίαση του εγχειρήματος της αυτοοργάνωσης.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα εκλογικής ετοιμότητας, αν όχι συναγερμού, εκπέμπεται το τελευταίο διάστημα από το στρατόπεδο του Κινήματος Αλλαγής, ενώ παράλληλα θέμα ημερών είναι η επίσημη παρουσίαση του εγχειρήματος της αυτοοργάνωσης. Οπως είχε γράψει την περασμένη εβδομάδα η «Κ», οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία αφύπνισαν τα εκλογικά αντανακλαστικά της Χαρ. Τρικούπη, με αρκετές εκτιμήσεις να μην αποκλείουν εθνικές κάλπες πριν από το καλοκαίρι.

Παρότι το ευρύτερο σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό, στο ΚΙΝΑΛ ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Οπως έλεγε, μάλιστα, στέλεχος κοντά στον ηγετικό πυρήνα, σημαντικό βάρος του εσωκομματικού μηχανισμού έχει μετατοπιστεί στο πεδίο των ψηφοδελτίων. Η αρμόδια επιτροπή, υπό τον Β. Αργύρη, έχει ήδη «βολιδοσκοπήσει» τις προθέσεις όσων ήταν υποψήφιοι το 2019, ενώ αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για αυτοπροτάσεις και… ετεροπροτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό η επιτροπή να εμπλουτιστεί περαιτέρω σε πρόσωπα, δείγμα ότι εντείνεται το προεκλογικό άρωμα εντός των κομματικών τειχών. Ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης, άλλωστε, έχει επανειλημμένως αναδείξει τα «ισχυρά ψηφοδέλτια» ως μια βασική προϋπόθεση ανατροπής των συσχετισμών, ενώ η δημοσκοπική άνοδος λέγεται ότι έχει προσελκύσει αυξημένο ενδιαφέρον, ακόμη και σε περιφέρειες με δύο έδρες, όπου δηλαδή θα πρέπει να επιτευχθεί το ΚΙΝΑΛ να μπει «σφήνα» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Η Χαρ. Τρικούπη ανοίγει τον «φάκελο» των ψηφοδελτίων – Στην τελική ευθεία η ανασυγκρότηση του κόμματος.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρότζεκτ της εσωτερικής ανασυγκρότησης ή αυτοοργάνωσης, όπως λέγεται στη Χαρ. Τρικούπη. Οι πληροφορίες θέλουν τις ανακοινώσεις Ανδρουλάκη να γίνονται –πιθανώς– εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ αναμένεται να συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή για να οριστεί ο οδικός χάρτης.

Ως προς τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την Επιτροπή Αυτοοργάνωσης, υπό τον βουλευτή Απ. Πάνα, η εικόνα που εκπέμπεται είναι ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ «θα κινηθεί διευρυντικά, αλλά και θεσμικά». Αναμένεται, δηλαδή, εκτός από μέλη του ηγετικού πυρήνα, στη σύνθεσή της να υπάρχουν και υποψήφιοι στις πρόσφατες εσωκομματικές κάλπες, αλλά και στελέχη από όλες τις τάσεις που εκπροσωπήθηκαν σε αυτές.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα συμμετάσχει και ο γραμματέας της παράταξης, Μ. Χριστοδουλάκης. Παρότι ο προγραμματισμός για τη διεξαγωγή του συνεδρίου στις αρχές Ιουνίου παραμένει σταθερός (εκτός… εκλογικού απροόπτου), οι κάλπες για τις νομαρχιακές επιτροπές φαίνεται πως μετατίθενται για μετά το Πάσχα, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος προετοιμασίας για το προσυνεδριακό έδαφος.

Oσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας και το «τσουνάμι» των επιπτώσεων του πολέμου, η Χαρ. Τρικούπη σχολίασε αιχμηρά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, τόσο ως προς το «πάγωμα» της πρότασης για έκδοση ευρωομολόγου, όσο και για την αναβολή της θέσπισης μέτρων κατά των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Από την πλευρά του, μιλώντας για τον Βλ. Πούτιν, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε (ρ/σ ΣΚΑΪ) στη συνάντησή τους κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 2010, αποκαλύπτοντας ότι όχι μόνο ο Ρώσος πρόεδρος δεν απάντησε ποτέ στο αίτημά του για οικονομική βοήθεια, αλλά ζήτησε από την Ελλάδα να αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Μόσχα. Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η Δύση θα πρέπει «να συζητήσει με την Κίνα, προκειμένου να συμβάλει σε μία πίεση προς τον Πούτιν, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική προσέγγιση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT