Θετικό το κλίμα στην Αγκυρα για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Θετικό το κλίμα στην Αγκυρα για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ανάκτορο Βαχντετίν στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε θετικά σχόλια στον τουρκικό Τύπο.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ανάκτορο Βαχντετίν στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε θετικά σχόλια στον τουρκικό Τύπο. Η εφημερίδα Hurriyet, με πρωτοσέλιδο τίτλο, εκφράζει την ελπίδα για «τη μετατροπή του Αιγαίου σε θάλασσα ειρήνης» και η εφημερίδα Sabah μιλάει για «νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Toυρκίας».

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να δήλωσε στον Ελληνα πρωθυπουργό πως πρέπει να συνομιλούν «πιο συχνά και όχι μόνο σε περιόδους κρίσεων». Ο κ. Ερντογάν είπε ότι «διατηρεί την πεποίθηση ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος σε θέματα όπως τα προβλήματα στο Αιγαίο, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η παράνομη μετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας γίνεται ξεκάθαρος και ο στόχος της Αθήνας και της Αγκυρας, καθώς τονίζεται πως «η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ειδική ευθύνη για την αλλαγή στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία». Επίσης αναφέρεται ότι «η συνάντηση επικεντρώθηκε στα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη πως πρέπει να συνομιλούν «πιο συχνά και όχι μόνο σε περιόδους κρίσεων».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι δύο ηγέτες κάθισαν στο τραπέζι έχοντας ως βασικό στόχο να μειωθεί η ένταση στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Θεωρούν πως οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, παρότι δεν έγινε αναφορά στις επίσημες ανακοινώσεις. Εν συνεχεία επισημαίνουν πως είναι γνωστή η ανάγκη της Ε.Ε. για φυσικό αέριο και η μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στη Δύση και πως υπάρχει η ανάγκη για «ήρεμα νερά» στην κρίσιμη περιοχή που βρίσκονται οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Τέλος, οι αναλυτές επιμένουν πως και η χθεσινή εσπευσμένη επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς στην Αγκυρα έχει σχέση και με αυτό το ζήτημα.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πως παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών αντικατοπτρίζουν και την τουρκική άποψη, καθώς η Αγκυρα δεν αναμένεται να υποχωρήσει στις θέσεις της. Ομως, όπως λέγεται στην Τουρκία, σε περίπτωση που η Αγκυρα δει βήματα και από την Αθήνα, ενδέχεται να μειωθεί ο αριθμός των εντάσεων στο Αιγαίο. Η συνάντηση των αξιωματούχων των υπουργείων Αμυνας στην Αγκυρα τον επόμενο μήνα για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θεωρείται πως είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην Αγκυρα βλέπουν με θετική διάθεση και την πρόθεση της Ελλάδας να φιλοξενήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο αναμένεται να διοργανωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό που συμφωνούν, πάντως, όλες οι τουρκικές πηγές είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε θετική διάθεση προσέγγισης με την Τουρκία στους τομείς που θα μπορούσαν να υπάρχουν συνεργασίες, και αυτό φάνηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT