Ανεβάζουν στροφές στο ΚΙΝΑΛ ενόψει συνεδρίου

Ανεβάζουν στροφές στο ΚΙΝΑΛ ενόψει συνεδρίου

Την ίδια ώρα, σε πλήρη ετοιμότητα τίθεται ο κομματικός μηχανισμός για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό ημέρες μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, η σημερινή, πρώτη, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σηματοδοτεί το εναρκτήριο λάκτισμα στο εσωκομματικό πεδίο της Χαρ. Τρικούπη. Με το βλέμμα στο συνέδριο, αλλά και με τον εκλογικό σχεδιασμό να έχει κλιμακωθεί «για παν ενδεχόμενο», το ΚΙΝΑΛ επιχειρεί να θέσει σε πλήρη λειτουργία τις κομματικές μηχανές, πατώντας σε πέντε βασικούς πυλώνες.

Ο δρόμος προς το συνέδριο. Ο χρονικός ορίζοντας προς το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ έχει «κλειδώσει» για τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Από εκεί και πέρα, μένει να αποσαφηνιστεί ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε αυτό. Οι εκλογές συνέδρων και νομαρχιακών επιτροπών θα πραγματοποιηθούν μετά το Πάσχα. Κεντρικός στόχος στο προσυνεδριακό έδαφος είναι η διαμόρφωση του προγραμματικού πλαισίου υπό το οποίο η Χαρ. Τρικούπη θα εισέλθει στον προσεχή εκλογικό κύκλο και προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζονται θεματικές εκδηλώσεις έως τις αρχές του καλοκαιριού, τόσο σε πρωτεύουσες της περιφέρειας όσο και στην Αττική. Επιπλέον, κατά πληροφορίες, θα δημιουργηθεί και Επιτροπή Προγράμματος, αποτελούμενη από στελέχη αλλά και ακαδημαϊκούς, η σύνθεση της οποίας θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Ολα τα παραπάνω, ασφαλώς, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός πριν από το καλοκαίρι, κάτι που θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή του σχεδιασμού.

Τα ψηφοδέλτια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέτεινε το προεκλογικό άρωμα και στο ΚΙΝΑΛ, στο εσωτερικό του οποίου ούτως ή άλλως σημαντική πλειονότητα «έβλεπε» κάλπες εντός του έτους. Η εκλογική επιφυλακή αντανακλάται στο πεδίο των ψηφοδελτίων, την οποία, όπως πρόσφατα είχε γράψει η «Κ», η ηγεσία θα εμπλουτίσει με νέα στελέχη, υπό τον Βαγγέλη Αργύρη. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πρόκειται για τον μοναδικό τομέα όπου προτιμήθηκε η «εμπειρία από το νέο αίμα», κάτι που εκτιμάται πως θα αποτυπωθεί και στις νέες προσθήκες στην επιτροπή, που θα ανακοινωθούν στην Κ.Ε. Και αυτό γιατί η ηγεσία φαίνεται να στρέφεται σε πρόσωπα που γνωρίζουν εις βάθος την κομματική ανθρωπογεωγραφία. Αντίθετα, πάντως, το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Χαρ. Τρικούπη για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων μιλάει για ριζική ανανέωση ως προς τα στελέχη που θα διεκδικήσουν σταυρό, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε ανακατατάξεις στα ψηφοδέλτια, ειδικά σε μεγάλες περιφέρειες. Σε κάθε περίπτωση, μεγάλο βάρος των εργασιών της επιτροπής έχει πέσει στην Αττική, όπου και τα έως τώρα δημοσκοπικά δεδομένα μαρτυρούν την ανάγκη περαιτέρω ώθησης, σε αντίθεση με την περιφέρεια, για την οποία εκφράζεται μεγάλη ικανοποίηση (όχι τυχαία αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα ισχύος στις εσωκομματικές εκλογές για τον Νίκο Ανδρουλάκη).

Οδικός χάρτης έως τον Ιούνιο, νέα στελέχη στα ψηφοδέλτια, «αναθέρμανση της βάσης» και πλατφόρμα «απευθείας επικοινω- νίας» με το κόμμα.

Η αυτοοργάνωση. Πρόκειται για μια λέξη που ακούγεται καιρό στη Χαρ. Τρικούπη και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ανοικοδόμησης των οργανώσεων και της επικοινωνίας με την ευρεία δεξαμενή των ψηφοφόρων της 5ης Δεκεμβρίου. Επί της ουσίας, το εγχείρημα θα απευθύνεται σε «δίκτυα πολιτών» που κινούνται εκτός κομματικών τειχών, δηλαδή σε μη μέλη που θα επιθυμούν συλλογικά (π.χ. ανά δήμο ή περιοχή) να συμμετάσχουν ευρύτερα στις κομματικές διεργασίες. Στόχος δεν είναι μόνο η «αναθέρμανση» της βάσης έως το συνέδριο, αλλά να εξελιχθούν σε «μόνιμη υποστηρικτική δομή», που θα λειτουργεί παράλληλα με το κόμμα. Το πρότζεκτ θα παρουσιάσει ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής, Απόστολος Πάνας, ενώ τα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν δεν θα ανακοινωθούν σήμερα, αλλά τις προσεχείς ημέρες. Κατά πληροφορίες, πάντως, προδιαγράφεται συμμετοχή όλων των εσωτερικών τάσεων με υποψηφίους για την ηγεσία (Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος), τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, αλλά και στελέχη από το λοβερδικό και το παπανδρεϊκό στρατόπεδο των πρόσφατων εκλογών. Κεντρικό ρόλο στο συνολικό εγχείρημα της ανασυγκρότησης διατηρούν οι δύο στενότεροι συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη, Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης.

Το ψηφιακό κόμμα. Κρίκο της παραπάνω αλυσίδας αποτελεί και η πλατφόρμα που θα παρουσιαστεί από τον δημιουργό της, Γιώργο Καραμανώλη. Μια πλατφόρμα «αλληλεπίδρασης και απευθείας επικοινωνίας» με το κόμμα, στην οποία θα δίνεται η δυνατότητα, έπειτα από εγγραφή και αποστολή κωδικών, για παρεμβάσεις, προτάσεις, συμμετοχή εξ αποστάσεως σε κομματικές εκδηλώσεις, ακόμη και εσωτερικά δημοψηφίσματα.

Το «νέο ΙΣΤΑΜΕ». Τέλος, θα ανακοινωθεί και επίσημα η τοποθέτηση του Νίκου Χριστοδουλάκη, πρώην υπουργού Οικονομικών και Ανάπτυξης, ως επικεφαλής του Ινστιτούτου Σοσιαλδημοκρατίας «insocial». Το think tank είχε δημιουργηθεί προ διετίας, αντικαθιστώντας ουσιαστικά το ΙΣΤΑΜΕ του Ανδρέα Παπανδρέου, ωστόσο παρέμενε πρακτικά ανενεργό. Στόχος είναι να θεμελιωθεί και ως συμβουλευτικό όργανο προς το κόμμα, ενώ η παρουσία του κ. Χριστοδουλάκη, σε πασοκικούς όρους, περιγράφεται από αρκετούς ως ενίσχυση του «εκσυγχρονιστικού» αποτυπώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT