Επίσκεψη Δένδια στην Ινδία και στη Βραζιλία

Επίσκεψη Δένδια στην Ινδία και στη Βραζιλία

Για την Ινδία αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Σ. Τζαϊσανκάρ, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον αντιπρόεδρο της χώρας και πρόεδρο της Ανω Βουλής, Μ. Βενκάγια Ναϊντού.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Για την Ινδία αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Σ. Τζαϊσανκάρ, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον αντιπρόεδρο της χώρας και πρόεδρο της Ανω Βουλής, Μ. Βενκάγια Ναϊντού. Οι συνομιλίες των δύο υπουργών έχουν, όπως είναι αναμενόμενο, στο επίκεντρο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα επεκταθούν στις εξελίξεις στον Ινδο-Ειρηνικό και στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά της Αθήνας τονίζεται η προσήλωση Ελλάδας και Ινδίας στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και στο διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στη διμερή και πολυμερή συνεργασία, μιας και η Ινδία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην προσπάθεια να μεταφερθούν οι ελληνικές απόψεις σε χώρες που δεν βρίσκονται στον άμεσο εταιρικό και συμμαχικό περίγυρο της Αθήνας, ο κ. Δένδιας την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βραζιλία, όπου θα συναντήσει, μεταξύ άλλων, τον ομόλογό του Κάρλος Αλμπέρτο Φράνκο Φράντσα. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι τόσο η Ινδία όσο και η Βραζιλία αποτελούν χώρες μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέση για την οποία η Ελλάδα έχει υποβάλει υποψηφιότητα για την περίοδο 2025-26.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα προωθεί ενεργά την προσπάθεια ενίσχυσης της –υπό προϋποθέσεις– ενταξιακής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι δύο χώρες αποτελούν μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέση για την οποία η Ελλάδα έχει υποβάλει υποψηφιότητα για την περίοδο 2025-26.

Μάλιστα χθες το πρωί ο κ. Δένδιας, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, παρέθεσε πρωινό εργασίας με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ενωσης (συνολικά 17).

Στο πρωινό εργασίας μετείχαν υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, ο ύπατος εκπρόσωπος της Επιτροπής Ζοσέπ Μπορέλ και ο επίτροπος Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την πάγια θέση της Αθήνας για την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και της Αλβανίας. Επίσης τόνισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική του συνόλου των Δυτικών Βαλκανίων, με τη γνωστή αιρεσιμότητα, η οποία θα εμπεδώσει ένα κλίμα ασφάλειας και ευημερίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT