Ελληνοτουρκικά: Έντονες αντιδράσεις από την Άγκυρα για την «Πυξίδα»

Ελληνοτουρκικά: Έντονες αντιδράσεις από την Άγκυρα για την «Πυξίδα»

Eπικριτική και με έμμεσες αναφορές σε Ελλάδα και Κύπρο ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το έγγραφο «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο εγκρίθηκε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Eπικριτική και με έμμεσες αναφορές σε Ελλάδα και Κύπρο ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το έγγραφο «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο εγκρίθηκε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. Οπως υποστηρίζει η Αγκυρα, «το έγγραφο, ιδιαίτερα το τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου το οποίο αναφέρεται στη χώρα μας, φαίνεται πως υπαγορεύθηκε από δύο μέλη της Ε.Ε. που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας, αγνοώντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων σε αυτή τη θάλασσα, και ως εκ τούτου δεν συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο, το εθιμικό δίκαιο, ακόμη και το κεκτημένο της Ε.Ε. Φαίνεται να είναι αντιφατικό και αποκομμένο από την πραγματικότητα». Παράλληλα επισημαίνει πως «είναι προφανές ότι αυτό το έγγραφο θα κάνει την Ε.Ε. μέρος των προβλημάτων και όχι των λύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα την οδηγήσει στις σωστές στρατηγικές». To τελικό κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» αναφέρεται τόσο στις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις όσο και σε μακροπρόθεσμες, όπου γίνεται ρητή αναφορά στην Τουρκία.

Υποστηρίζει ότι το έγγραφο της Ε.Ε., στο τμήμα του που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, «φαίνεται πως υπαγορεύθηκε» από την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του εξέφρασε την επιθυμία της Αγκυρας για διάλογο και τόνισε ότι «σε όλες τις θάλασσες που βρίσκονται γύρω μας, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, είμαστε υπέρ της ειρήνης και της ηρεμίας. Οπως είμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων με διάλογο και με ειρηνικές μεθόδους». Ο κ. Ακάρ τόνισε πως τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για την ισχυροποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου στην ομιλία του στη σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης ισχυρίστηκε ότι «οι μουσουλμάνοι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη και στην Κύπρο στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα στον 21ο αιώνα».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ενημέρωσε πως στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Mαρτίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT