ΚΙΝΑΛ: Πολλαπλά μηνύματα από τη συνάντηση Αντ. Κόστα – Ν. Ανδρουλάκη

ΚΙΝΑΛ: Πολλαπλά μηνύματα από τη συνάντηση Αντ. Κόστα – Ν. Ανδρουλάκη

Πολλαπλά τα μηνύματα από τη συνάντηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό στη Λισσαβώνα.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» να έχει θεμελιωθεί ως το κύριο αφήγημα του Κινήματος Αλλαγής, η χθεσινή επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στη Λισσαβώνα και η συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα εκτιμάται ότι σηματοδοτεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για τη Χαρ. Τρικούπη, με το βλέμμα και στο εγχώριο σκηνικό. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ από την εσωκομματική προεκλογική περίοδο επικαλείτο συχνά συγκεκριμένες πολιτικές της πορτογαλικής κυβέρνησης, επιχειρώντας να αναδείξει το σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο της υποψηφιότητάς του. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε την ιβηρική χώρα και τον –αυτοδύναμο πλέον– Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της για την πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία με την ιδιότητα του προέδρου της παράταξης.

Το πορτογαλικό «μοντέλο»

Εκτιμάται δηλαδή ότι, εκτός από το μήνυμα εξωστρέφειας για το ΚΙΝΑΛ προς το ευρωπαϊκό τερέν, ο Ν. Ανδρουλάκης επιχειρεί να αναδείξει και μια προβολή του πορτογαλικού «μοντέλου» στην Ελλάδα, ξεδιπλώνοντας τη σοσιαλδημοκρατική ατζέντα που προτάσσει η Χαρ. Τρικούπη. Κάτι που φάνηκε και στις χθεσινές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στις οποίες στάθηκε ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην ενέργεια, αλλά και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης Κόστα για την «κοινωνική κατοικία», με ενοικίαση 26.000 κατοικιών σε νέα ζευγάρια έναντι χαμηλών αντιτίμων. Από εκεί και πέρα, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί ότι η παρουσία του προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο ίδιο τραπέζι με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό (λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του) στοχεύει εμμέσως και στον… εσωτερικό ανταγωνισμό, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο το μπρα ντε φερ μεταξύ της Χαρ. Τρικούπη και της Κουμουνδούρου στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά και τα δίχτυα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα– προς το σοσιαλδημοκρατικό πεδίο, η συνάντηση των δύο αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό για το ΚΙΝΑΛ, σηματοδοτώντας, όπως έλεγαν, το «ποιος εκπροσωπεί τη φωνή της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο κ. Τσίπρας είχε σπεύσει να συγχαρεί τον Αντόνιο Κόστα μετά τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της πορτογαλικής Αριστεράς, από δυνάμεις συγκυβέρνησης, βρέθηκαν να καταγράφουν σημαντική πτώση. Τα παραπάνω συνεπώς σκιαγραφούν μια ακόμη άτυπη μάχη ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό τερέν, στο οποίο δεν έχουν καταγραφεί μεν ακόμη αλλαγές (και παραμένει άγνωστο αν θα πρέπει να αναμένονται), ωστόσο στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι έχει αρχίσει να αποτυπώνεται μια εικόνα αλλαγής συσχετισμών όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT