Κ. Σακελλαροπούλου: Προτεραιότητα η προστασία των αμάχων

Κ. Σακελλαροπούλου: Προτεραιότητα η προστασία των αμάχων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία.

1' 14" χρόνος ανάγνωσης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριάρχησε, όπως ήταν φυσικό και στην επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της χώρας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Κατά την υποδοχή της κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Ντε Σόουζα αναφερόμενος στη χώρα μας είπε χαρακτηριστικά: «Χρωστάμε πολλά στην Ελλάδα, είναι οι ρίζες μας». Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε απόλυτο συγχρονισμό στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία και εργάζονται για την ειρήνη, ενώ αποδίδουν μεγάλη έμφαση στην επιτυχή διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των συνομιλιών, η κ. Σακελλαροπούλου, αφού καταδίκασε την επέμβαση και εξέφρασε την υποστήριξή της στον ουκρανικό λαό, πρόσθεσε: «Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η προστασία και η κάλυψη των επειγουσών αναγκών των αθώων πολιτών αποτελούν ζητήματα απόλυτης προτεραιότητας. Μεταξύ τους βρίσκεται και μια ελληνική κοινότητα περίπου 100.000 ατόμων, επί αιώνες εγκατεστημένη στην Ουκρανία, ιδίως γύρω από την περιοχή της Μαριούπολης, η οποία έχει ήδη θρηνήσει θύματα».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμα στη δυνατότητα ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπό την προϋπόθεση ότι «τηρούνται οι συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται». Τέλος, η κ. Σακελλαροπούλου μίλησε για τα σημεία-κλειδιά για μια πιο ισχυρή Ευρώπη: «Πρέπει να απασχολήσει όλα τα κράτη-μέλη η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας, το θέμα της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πάνω απ’ όλα φυσικά τα ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, γιατί έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της κοινωνίας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT