Κυβέρνηση: Σταθερή επιλογή η ενεργή στήριξη της ομογένειας

Κυβέρνηση: Σταθερή επιλογή η ενεργή στήριξη της ομογένειας

Οι στόχοι της μετάβασης Δένδια στην Οδησσό – Σήμερα η τριμερής με Κύπρο και Ισραήλ.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Τη βούληση της Αθήνας να παραμείνει ενεργή στην προσπάθεια στήριξης της ελληνικής ομογένειας και των Ουκρανών που αντιμετωπίζουν ακόμα το καταστροφικό φάσμα του πολέμου αντικατοπτρίζει η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Οδησσό, την οποία η «Κ» είχε προαναγγείλει από την Πέμπτη 31 Μαρτίου. Η μετάβαση του κ. Δένδια στην Οδησσό ουσιαστικά συμβόλισε τη στήριξη της Αθήνας προς την Ουκρανία, καθώς συνοδεύτηκε από την απόφαση για επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου στην πόλη (του μόνου ευρωπαϊκής χώρας που παραμένει ανοιχτό), αλλά και τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Παραμένει διακηρυγμένος στόχος του υπουργείου Εξωτερικών να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του κ. Δένδια στο Κίεβο και, βεβαίως, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, στη Μαριούπολη.

Σημειώνεται ότι χθες, τόσο ο ίδιος ο κ. Δένδιας όσο και το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασαν τον αποτροπιασμό των Αθηνών για τα εγκλήματα εναντίον Ουκρανών αμάχων στην Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου. Παράλληλα σήμερα ο κ. Δένδιας θα υποδεχθεί στην Αθήνα τους ομολόγους του τού Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη για τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης. Πριν από την τριμερή ο κ. Δένδιας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη, με τον οποίο θα συζητήσουν για το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο. Αμέσως μετά ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τριμερής. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η τριμερής των υπουργών θα εστιάσει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας σε τομείς, όπως η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η οικονομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «οι τρεις υπουργοί αναμένεται επίσης να εξετάσουν τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το περιθώριο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών».

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούστρα, σε μια επίσκεψη η οποία είχε ήδη αναβληθεί μια φορά για υγειονομικούς λόγους. Ο κ. Δένδιας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η ρωσική εισβολή καταδεικνύει ότι κάθε αναθεωρητισμός, κάθε παραβίαση θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα του 21ου αιώνα. Είναι απαράδεκτη. Η καταδίκη πρέπει να είναι άμεση και πρέπει να υιοθετούνται βαριές κυρώσεις σε όποιους παραβαίνουν τους κανόνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT