Κύπρος: «Παράθυρο» για συμφωνία με τις ΗΠΑ

Κύπρος: «Παράθυρο» για συμφωνία με τις ΗΠΑ

Η Λευκωσία δεν είπε «όχι» στην πρόταση για παραχώρηση των ρωσικών όπλων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Ανοιχτό παραμένει για τη Λευκωσία το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την παραχώρηση των ρωσικών όπλων της Εθνικής Φρουράς, την επομένη του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της κυριακάτικης «Κ» της Κύπρου. Οι αντιδράσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνουν σαφέστατα πως η κρούση που έγινε από πλευράς των ΗΠΑ δεν ήταν κρότου-λάμψης και πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν μένει αδιάφορη. Το υπουργείο Αμυνας, αποδέκτης του ενδιαφέροντος των Αμερικανών, περιορίστηκε στα αυτονόητα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα θέτει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή δυνατότητα και αποστολή της Εθνικής Φρουράς.

Το κυπριακό υπουργείο Αμυνας περιορίστηκε μόνο να υπενθυμίσει – διαβεβαιώσει «ότι δεν πρόκειται να μειώσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας». Ο,τι δεν είπε το υπουργείο, συμπλήρωσε το κυβερνών κόμμα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διά του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος Χάρη Γεωργιάδη, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραχώρησης του ρωσικού οπλισμού της Εθνικής Φρουράς, θέτοντας τις αυτονόητες προϋποθέσεις. Δηλαδή: η παραχώρηση να πραγματοποιηθεί με τρόπο που δεν θα υπονομεύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της Ε.Φ., δεν θα προκαλεί δυσβάστακτο οικονομικό κόστος και θα συμβαδίζει με τον πολιτικό προσανατολισμό της χώρας. Αρνητικό ήταν το ΑΚΕΛ, που κάλεσε την κυβέρνηση να απορρίψει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, ενώ η ΔΗΠΑ ζήτησε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Στη Λάρνακα

Η δημοσιοποίηση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τον ρωσικό εξοπλισμό της Ε.Φ. έλαβε χώρα παραμονές της επίσκεψης της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιας για πολιτικές υποθέσεις, Βικτόριας Νούλαντ. Η βοηθός υπουργού έρχεται στη Λάρνακα προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια του εκπαιδευτικού κέντρου για τη χερσαία και θαλάσσια ασφάλεια και την ασφάλεια λιμένων, CyCLOPS. Η κ. Νούλαντ θα συναντηθεί την Πέμπτη το πρωί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Συνάντηση κατά την οποία ενδεχομένως η κρούση των ΗΠΑ να τεθεί σε αναβαθμισμένο επίπεδο.

Στην πλευρά των Αμερικανών το επόμενο βήμα – Στην Κύπρο την Τετάρτη η Βικτόρια Νούλαντ.

Η κρούση των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν να μάθουν αν η Λευκωσία συζητά την παραχώρηση των ρωσικών όπλων της Ε.Φ., προφανώς για να διατεθούν υπό τη μορφή βοήθειας στην Ουκρανία. Για το αμερικανικό ενδιαφέρον ενημερώθηκε άμεσα ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος άναψε το πράσινο φως για να εξετασθεί το όλο ζήτημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την αντιαεροπορική ομπρέλα της Ε.Φ. – συστοιχίες TOR M1 και BUK MI 2, άρματα μάχης T 80U και BMP-3. Η Εθνική Φρουρά διαθέτει και ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα MI-35, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο πώλησής τους στη Σερβία. Η διαδικασία αυτή ωστόσο έχει μείνει στάσιμη λόγω των εκλογών.

Απαραίτητες προϋποθέσεις από κυπριακής πλευράς για την παραχώρηση των ρωσικών όπλων είναι: τα ρωσικά όπλα να μη δοθούν στην Ουκρανία απευθείας από την Κύπρο, η αντικατάστασή τους να γίνει από τα διαθέσιμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, η δε παράδοσή τους να γίνει μόνον όταν παραληφθεί το αμερικανικό στρατιωτικό υλικό. Στρατιωτικές πηγές στη Λευκωσία λένε πως υπάρχει μοναδική ευκαιρία αντικατάστασης των ρωσικών όπλων με υψηλό κόστος συντήρησης αλλά και ολικής άρσης του στρατιωτικού εμπάργκο των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT