Μαριούπολη: Έρευνα από τη Χάγη θα ζητήσει η Αθήνα

Μαριούπολη: Έρευνα από τη Χάγη θα ζητήσει η Αθήνα

Η Αθήνα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη, προανήγγειλε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Τους ομολόγους του στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ για τα εγκλήματα πολέμου που τελούνται στην Ουκρανία ενημέρωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πρακτικά μεταφέροντας όλα όσα του είπε την περασμένη Κυριακή στην Οδησσό η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ολια Στεφανίσινα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τότε ο κ. Δένδιας είχε υπαινιχθεί ότι υφίστανται ενδείξεις για την τέλεση εγκλημάτων πολέμου στις περιοχές της Ουκρανίας που διαθέτουν ελληνικό πληθυσμό. Λίγο προτού προχωρήσει σε αυτή την εκτενή ενημέρωση προς τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να διερευνηθούν εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη.

«Η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου που διενεργήθηκαν στη Μαριούπολη. Η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής κοινότητας άνω των 100.000 ατόμων εκεί. Πέραν αυτού, θα ζητήσω από τους ομολόγους μου στη Συμμαχία να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία και να προστατεύσουν την Οδησσό, ούτως ώστε η Οδησσός να μην έχει τη μοίρα της Μαριούπολης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Την επόμενη εβδομάδα, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ε.Ε., ο κ. Δένδιας θα μεταφέρει την πληροφόρηση αυτή και στους Ευρωπαίους ομολόγους του. Η κινητοποίηση του κ. Δένδια εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Αθήνας να προβάλει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστεί πάση θυσία την ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία.

Τι είπε ο Ν. Δένδιας στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ – Εχθρική κίνηση χαρακτήρισε την απέλαση των δώδεκα Ρώσων διπλωματών η Μ. Ζαχάροβα.

Παράλληλα, η απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών αντιμετωπίζεται από τη Μόσχα ως «εχθρική κίνηση», σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Εκανε λόγο για «καταστροφή των διμερών» σχέσεων, τονίζοντας ότι «θα απαντήσουμε κατάλληλα». Η κ. Ζαχάροβα μίλησε, ακόμα, για «πραγματικά πρωτοφανή κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις». Και σημείωσε ότι οι απελάσεις έχουν ως στόχο «να σπείρουν διχόνοια ανάμεσα στον ελληνικό και τον ρωσικό λαό». Σχολιάζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι «η αντίθεσή μας με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι αδιαπραγμάτευτη, είναι θέμα αρχών και αξιών και δεν υποτάσσεται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και σε αυτό η χώρα είναι απόλυτη».

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την απέλαση των 12. «Η απέλαση διπλωματών είναι η έσχατη επιλογή στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις και πρέπει να πραγματοποιείται με προσοχή και με τρόπο που να μην οδηγεί σε κλείσιμο όλων των διπλωματικών διαύλων», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Σχολιάζοντας τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το κόμμα του τότε «πήρε μέτρα προστασίας της κυριαρχίας της Ελλάδας, όταν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι παραβιάστηκε η Σύμβαση της Βιέννης, όχι όμως αδιακρίτως –στο πλαίσιο μιας οριζόντιας πρωτοβουλίας πολλών πρόθυμων χωρών– και κατά παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT