Τσίπρας: «Οι προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους»

Τσίπρας: «Οι προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους»

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το ΚΙΝΑΛ και τον Ν. Ανδρουλάκη να τοποθετηθούν για τις συνεργασίες πριν από τις εκλογές με απλή αναλογική.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άλλη μια φορά «φωτογραφίζοντας» τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει με ποιον επιθυμεί να συνεργαστεί. «Oχι το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική. Πριν από τις εκλογές πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Να ξέρει ο ελληνικός λαός γιατί να ψηφίσει ποιον. Και σε ποια κατεύθυνση να είναι η μετεκλογική συνεργασία. Οχι να βγάζουμε κρυμμένους άσους από τα μανίκια την επομένη των εκλογών».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την Κρήτη, συνέχισε το πρέσινγκ προς το ΚΙΝΑΛ από το φόρουμ των Δελφών. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Δώρα Αναγνωστοπούλου έθεσε τα σημεία της προγραμματικής συμφωνίας που θα μπορούσαν να συνάψουν τα κόμματα του προοδευτικού τόξου. «Πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος, όχι ποιος αρέσει σε ποιον, αλλά στη βάση των αναγκαίων τομών και μεταρρυθμίσεων – προγραμματικών θέσεων που χρειάζεται η χώρα. Εμείς λοιπόν λέμε πως η χώρα χρειάζεται αύξηση του κατώτατου μισθού, εμείς λέμε πως χρειάζεται να υπάρχει ένα σχέδιο για την προστασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που δυστυχώς το Ταμείο Ανάκαμψης δεν προβλέπει ισχυρή χρηματοδότηση. Χρειάζεται μια ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί σε κάθε του εμφάνιση να συσπειρώσει τον κόσμο του κόμματος ενόψει της απλής αναλογικής και να δείξει πως τη χαλαρή ψήφο την προκρίνει η Ν.Δ.: «Είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι εδώ και πάρα πολύ καιρό λέμε ότι οι εκλογές με την απλή αναλογική δεν έχει νόημα να “καούν” και είναι και ύβρις απέναντι στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού να προδικάζεις ότι θα “καούν” και ότι θέλεις να τις “κάψεις”. Οι εκλογές με απλή αναλογική μπορεί να δώσουν πλειοψηφία στη βάση συνεργασιών». Ο τέως πρωθυπουργός έριξε τα βέλη του για άλλη μια φορά προς το Μαξίμου για το θέμα της ακρίβειας, αποκαλύπτοντας πως ο ίδιος πληρώνει στον λογαριασμό της ΔΕΗ 400 ευρώ και είναι αυξημένος κατά 200 ευρώ. Και τόνισε πως το πρόβλημα αφορά τα νοικοκυριά με ένα χαμηλό έως μέσο εισόδημα, που επιβαρύνονται και από τις αυξήσεις στα τρόφιμα και στα καύσιμα. Για άλλη μια φορά χτύπησε καμπανάκι για «συνθήκες κοινωνικής κρίσης» αν δεν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πορεία των δημοσκοπήσεων «Κλείνει η ψαλίδα. Χάνει σχεδόν δύο μονάδες κάθε μήνα (η Ν.Δ.). Πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη θα έχει πολύ σοβαρό θέμα ο κ. Μητσοτάκης αν συνεχίσει έτσι. Εμείς η αλήθεια είναι ότι στις δημοσκοπήσεις έχουμε μια σταθερή αλλά ήπια ανάπτυξη».

Σε σχέση με την παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως αλληλέγγυος στον ουκρανικό λαό και για αυτό βρέθηκε στο Κοινοβούλιο να ακούσει τον πρόεδρο που δέχεται βάναυση επίθεση η χώρα του. Εκανε λόγο για φιάσκο της ελληνικής κυβέρνησης και για ατόπημα όσον αφορά την ομιλία του μαχητή του Αζόφ, που προκαλεί πρόβλημα και στην Ουκρανία. «Ερχεται να δικαιώσει μια προπαγανδιστική πολλές φορές ρητορική από την πλευρά του εισβολέα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε πως δεν περίμενε να κάνει κάποια αναφορά στην εισβολή στην Κύπρο, αλλά θα το ήθελε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT